Siirry pääsisältöön

Carbolla on asiaa! -podcast: Tutkija Tuomas Mattila ja hiiliviljelijä Ville Hakanen Kemiössä

Uutinen Carbon Action Uudistava maatalous

Carbolla on jälleen kerran erittäin painavaa asiaa. Jo toista kertaa asialla on kolmen porukka, kun Baltic Sea Action Groupin suunnittelija Eliisa Malin luotsaa viljelijä – tutkijaparia uudistavan viljelyn saloihin.

Tämä helteisen kesäkuisen päivän tutkija-viljelijätapaaminen sijoittui Carbon Action -hiiliviljelijä Ville Hakasen tilalle Kemiöön. Parina Villelle oli Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija, hiiliviljelijä itsekin sekä Carbon Action -kouluttaja Tuomas Mattila.

Podcast -jaksossa mutustellaan maan kasvukuntoa ja sitä, kuinka sitä ryhdytään havainnoimaan ja parantamaan. Viljelijöitä kouluttavalla Tuomaksella on jo 11 vuoden ajalta kokemusta eri tilojen peltolohkoista ja kuinka niitä parannetaan. Kuten Tuomas toteaa: pelto on joko ehjä tai rikki, ja siitä ongelma kerrallaan ratkotaan.

Carbolla on asiaa! Ville Hakanen (edessä) puutarhassan Eliisa Malinin (vas.) ja Tuomas Mattilan (kesk.) kanssa. Villen isoisä on muuttanut tilalle sodan jäkeen, joten tilaa pitää nyt kolmas sukupolvi. Tilalla on ehtinyt olla  lypsylehmiä ja  sikala, mutta nyt kyseessä on kasvinviljelytila, jolla on kierrossa kuminaa, ohraa ja vehnää. Myös härkäpapu ja kerääjäkasvit kuuluvat viljelykiertoon.

Mikä motivoi tekemään uudistavan viljelyn toimenpiteitä – niitä, jotka paitsi parantavat maan kasvukuntoa, myös tuovat lukuisia hyötyjä ympäristölle ja viljelijälle?

Ville pohtii, että on hyvä tarttua toimeen heti. Miettiä, onko asioita, joita voi toteuttaa just nyt. Kuten Ville on tehnyt omalla tilallaan; monimuotoisuuspeltoja, salaojien parantumista viime syksynä…. Tärkeä motivaattori kaikessa:

Toivoa on.

No mutta miten sitten viljelevä tutkija asian näkee… Mikä motivoi tekemään toimenpiteitä ja auttamaan muita viljelijöitä tekemään niitä?

Kaksi tulevaisuusskenaariota – kumman kaa edetään? Tuomas visioi kahta erilaista tulevaisuutta, toinen on sellainen, jossa kurssia onnistutaan kääntämään ja saadaan nauttia lauhkeasta ilmastonmuutoksesta. Silloin sopeutuminen onnistuu ja on hyvä, että on jo opetellut viljelemään näissä vaihtelevissa säissä. Ja sitten on se toinen…. no, siitä ja monesta muusta supermielenkiintoisesta jutusta kuulet lisää tässä Carbolla on asiaa -jaksossa!

Mielenkiintoista antia päivään tarjosi myös Villen konekanta. Harvinainen rullailmastin sai Tuomaksen innostumaan aivan pähkinöiksi, ja kyllä se tällaista vähemmän koneorientoitunuttakin kiinnosti. Lisää tästäkin asiasta kuulet podcastjaksosta.

Teksti ja kuvat: Sanna Söderlund, BSAG

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml