Siirry pääsisältöön

Elävä Itämeri -webinaari monimuotoisuuden suojelun ytimessä

Tapahtuma Merellinen suojelu

Baltic Sea Action Group järjesti Itämeren vedenalaiseen monimuotoisuuteen ja sen suojeluun keskittyneen Elävä Itämeri -webinaarin 11.3.2021. Webinaari oli osa BSAG:n käynnistämää ja Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoittamaa Elävä Itämeri -hanketta.

Itämeren vedenalaista monimuotoisuutta on kartoitettu Suomen ympäristökeskuksen vetämässä VELMU-ohjelmassa vuodesta 2004 lähtien. Kartoitukset osoittavat, että iso osa monimuotoisimmista alueista sijaitsee yksityisessä omistuksessa olevilla vesialueilla. Elävä Itämeri -hankkeessa lisätään tietoisuutta Itämeren monimuotoisuuden merkityksestä, ja kannustetaan maanomistajia yksityisen suojelualueen perustamiseen.

Webinaarissa Itämeren vedenalaisen monimuotoisuuden tutkimuksesta ja suojelusta kertoivat Laura Höijer (BSAG), Anne-Maria Salonius (Ålandsbankenin Itämeriprojekti), Penina Blankett (ympäristöministeriö), Markku Viitasalo (Suomen ympäristökeskus), Joonas Hoikkala (Metsähallitus), Saara Kankaanrinta (BSAG) ja Anna Klemelä (BSAG).

Webinaarin yhteenvetona voi todeta, että Itämeressä on upeita arvokkaita elinympäristöjä. Merkittävä osa niistä on yksityisessä omistuksessa. Niiden suojelu turvaa tulevaisuuden elävää Itämerta.

Suomi tukee EU:n tavoitteita suojella 30 % vesialueista v. 2030 mennessä. Yksityinen suojelu on yksi tärkeä työkalu tavoitteen saavuttamiseksi. Sitä pilotoidaan Gullkronassa. Velmu-data vedenalaisista arvoalueista ainutlaatuista, ja BSAG:n Elävä Itämeri hanke vie tätä tietoa käytäntöön.

Täältä voit katsoa webinaarin tallenteen.

 

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml