Siirry pääsisältöön

Valitse oma tapasi suojella Itämerta meren omana juhlapäivänä

Uutinen

Suomessa vietetään Itämeripäivää erilaisten Itämeri-aiheisten tapahtumien ja juhlallisuuksien muodossa torstaina 26.8.2021. Baltic Sea Action Group osallistuu päivään kertomalla Itämeren elämästä sekä keinoista, joilla ihan jokainen voi auttaa Itämerta. Tänä vuonna BSAG:n väkeä löytyy Korkeasaaresta yhdessä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.

Torstaina 26.8. klo 10-14, Korkeasaaren eläintarha, Mustikkamaanpolku 12, Helsinki

BSAG ja Korkeasaaren eläintarha järjestivät yhteisen Itämeripäivän tapahtuman jo viime vuonna. Vuonna 2021 mukaan liittyy ympäristön vaalimisesta ja rantojen siivoustalkoista tunnettu Pidä Saaristo Siistinä ry.

Koululaisille suunnatussa Itämeri-seikkailussa kävijät kulkevat toiminnallisilla pisteillä, joilla opitaan Itämeren eliölajeista ja roskaantumisesta sekä tutustutaan Itämereen taiteen avulla. Metsähallituksen sukeltajat esittelevät vedenalaisen luonnon kartoitustyötä sukellusnäytöksessä.

BSAG:n pisteellä on esillä Metsähallituksen sukeltajien keräämiä näytteitä vedenalaisista kasveista ja levistä. Lisäksi kävijät saavat äänestää itselleen sopivinta Itämeren suojelutekoa.

”BSAG:n Elävä Itämeri -hanke keskittyy meriluonnon monimuotoisuuden suojeluun. Tätä viestiä haluamme tuoda Itämeri-seikkailussa vieraileville koululaisille, ja teema on mukana myös BSAG:n kouluille räätälöimässä Itämeri-koulun tietopaketissa. Sekä lapset että aikuiset voivat tehdä oman osansa Itämeren suojelemiseksi, ja pieniltäkin tuntuvilla teoilla voi olla meressä iso paikallinen merkitys,” huomauttaa BSAG:n Anna Klemelä.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n pisteellä koululaiset pääsevät pohtimaan eri roskatyyppien materiaaleja ja niiden hajoamisaikoja meressä. Tavoitteena on syventää koululaisten tietoa roskista rannoilla ja meressä.

”PSS ry:n Siisti Biitsi -kummikouluohjelman puitteissa kouluille halutaan tarjota mahdollisimman monipuolinen kattaus roskaantumisaiheista, jotta siivoamisen lisäksi päästäisiin tarttumaan roskaantumisen juurisyihin. Osallistuminen Siisti Biitsiin auttaa nuoria luontosuhteen luomisessa ja vahvistamisessa, jolloin ympäristön vaalimisesta tulee arkipäivää ja rantojen ja ympäristön tila alkaa luonnostaan parantua,” kertoo Julia Jännäri PSS ry:stä.

Itämeri-seikkailu toteutetaan Korkeasaaren eläintarhassa. BSAG:n ja PSS ry:n pisteiden lisäksi saaresta löytyy mm. lokkien ja kalojen tunnistuspisteet, sekä Itämeren eläimiä esittelevä muotokuvanmaalauspiste.

”Itämeren ympäröimä Korkeasaari tekee monipuolista työtä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Uhanalaisia villieläimiä suojellaan vahvistamalla tarhakantoja ja turvaamalla lajien alkuperäisiä elinympäristöjä. Korkeasaari on elämyksellinen kaupunkiluontokohde ja oppimisympäristö, jossa pääsee tutustumaan myös Itämeren saaristoluontoon sen aarteisiin ja uhkiin,” toteaa ympäristökasvattaja Marjo Priha Korkeasaaresta.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml