Siirry pääsisältöön

Maaperä — Mysteeri jalkojesi alla

Tarina Uudistava maatalous

Maaperä on perusta lähes kaikelle ruoan tuotannolle. Se kierrättää elämälle välttämättömiä ravinteita ja varastoi ja puhdistaa vettä. Terve maaperä pystyy varastoimaan hiiltä ilmakehästä kasvien avulla ja hillitsemään ilmastonmuutosta. Sieltä voidaan tulevaisuudessa löytää myös uusia lääkeaineita. Entä tiesitkö että, kourallisessa hyvinvoivaa maata on enemmän eliöitä kuin ihmisiä on maapallolla?

Lähikuvassa käsi, joka pitelee hyvin murustuvaa maata.

Kasvit sitovat hiiltä ilmakehästä yhteyttämällä

Vaikka osa kasvien sitomasta hiilestä palaa ilmakehään, terve maaperä pystyy mikrobien avulla varastoimaan hiiltä pitkäaikaisesti ja merkittäviä määriä. Terveen maaperän tunnistaa hyvästä rakenteesta ja tuoksusta, se sisältää happea, vettä ja paljon elämää.

Toiseksi suurin hiilen varasto heti merien jälkeen

Maaperässä on enemmän hiiltä kuin koko ilmakehässä ja kaikessa kasvillisuudessa yhteensä. Hiilen varasto on niin valtava, että pienikin prosentuaalinen kasvu maaperän varastossa on merkittävä hiilen poistuma ilmakehästä.

Vihreää kasvustoa pellolla

Perusta 95 prosentille kaikesta ruuantuotannosta

Maaperä on ihmisten ja eläinten ruuan sekä monien muiden uusiutuvien luonnonvarojen tuotannon perusta. Hyvinvoivassa maaperässä eliöiden kierrättämät ravinteet auttavat kasveja kasvamaan.

Maapallon viljelykelpoista maaperää on menetetty jo yksi kolmasosa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan tulevaisuuden sadot ovat maailmanlaajuisesti vaakalaudalla, jos jatkamme nykyisillä tavoilla käyttää ja viljellä maata. Onneksi keinoja maatalousmaan parantamiseen löytyy.

Maaperän eliöt kierrättävät ravinteita

Maaperän mikrobit vapauttavat ravinteita kasvien käyttöön hajottamalla eloperäisiä aineita, kuten kuolleita kasvin osia. Samat ravinteet päätyvät myös ihmisten lautasille. Lisäksi mikrobit hajottavat haitallisia yhdisteitä maaperässä.

Mato möyrii mullassa
Hyvinvoiva maaperä tarjoaa hyvät elinolosuhteet monille eri eliölajeille.

Koti neljännekselle kaikesta monimuotoisuudesta

Maapallon tihein lajikirjo löytyy maaperästä. Kourallisessa hyvinvoivaa maata on enemmän eliöitä kuin ihmisiä on maapallolla ja vasta 1% maaperän mikrobeista tunnetaan.

Maa varastoi vettä ja suojelee vesistöjä

Hyväkuntoisen maaperän kyky varastoida vettä auttaa sopeutumaan kuiviin jaksoihin. Runsassateisina kausina vesi imeytyy ja suodattuu hyvärakenteiseen maahan, mikä vähentää tulvia, eroosiota ja vesistöjä rehevöittäviä ravinnevalumia.

Tämä BSAG:n tuottama sisältö on julkaistu alun perin uudistavaviljely.fi -sivulla.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml