Siirry pääsisältöön

Merialueiden suojelu turvaa lajien olemassaoloa

Blogi Merellinen suojelu

Gullkronan suojelupäätöksen myötä meriluontotiimi pääsi viime vuonna aloittamaan SAARI-hankeen yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeessa kartoitetaan Gullkronan alueen vedenlaatua. Suojelualueiden vaikutuksia seurataan liian vähän ja tähän haetaan nyt muutosta, kirjoittaa BSAG:n meriluonnon monimuotoisuuden projektipäällikkö Anna Klemelä.

Gullkronaan on perustettu yksityinen suojelualue. Kuva: Jaakko Ruola.

Gullkronan lisäksi osallistuimme Inkoon Stora Fagerön suojeluhankkeen toteutukseen. Alue ei ole suuri, mutta poikkeukselliset luontoarvot tekevät siitä oivan suojelukohteen.

Suojelussa tuleekin ottaa huomioon koon lisäksi laatu. Isolla alueella lajit voivat levittäytyä, mutta se edellyttää, että lajeja ylipäätään on. Vaikka suurempi suojelualue on usein tehokkaampi, pienemmilläkin alueilla voidaan saada aikaan paljon hyvää.

Elinvoimainen Itämeri edellyttää yhteistyötä

Harva tietää, että Suomessa voi perustaa yksityisen suojelualueen. Yksi viime vuoden keskeisistä tavoitteistamme onkin ollut nostaa meriluonnonsuojelun merkitystä ja mahdollisuuksia paremmin ihmisten tietoon. Olemme myös tehneet paljon työtä monimutkaisen suojeluprosessin helpottamiseksi. Meriluonnon suojelussa kyse on yhteistyöstä, jonka lopputuloksesta hyötyvät niin merialueen omistaja kuin Itämerikin.

Olemme meriluonnon suojelussa tehneet yhteistyötä myös yhteistyökumppanien kanssa. Yksi keskeisimmistä kumppaneistamme on merituulivoimaa kehittävä Eolus, jonka Itämeri-sitoumuksen puitteissa on selvitetty merituulivoiman ympäristövaikutuksia. Tiedon kokoaminen yhteen on tärkeää, sillä merituulivoiman vaikutuksista Itämerellä tiedetään vielä varsin vähän.

Elinvoimaisen, monimuotoisen Itämeren saavuttaminen vaatii suurta asennemuutosta. Voisimme oppia yhteiskuntana pärjäämään vähemmällä, ja saamaan nautintoa yksinkertaisista asioista – kuten kauniista ja puhtaasta kotimerestä.

Olisi hienoa, jos merestä osattaisiin nauttia enemmän sellaisena kuin se on. Kaikesta ei tarvitse saada lisäarvoa, vaan arvon voi nähdä siinä, mitä meillä jo on.

OTA YHTEYTTÄ

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml