Siirry pääsisältöön

Pölyttäjäystävällinen maatila -webinaari 8.12.

Tapahtuma Uudistava maatalous

Pölyttäjillä on keskeinen rooli maataloudessa, ja maataloudella on keskeinen vaikutus pölyttäjäkantoihin. Pölyttäjäkato on uhka yhteiskunnan ja koko maailman hyvinvoinnille, ja erityisesti ruoantuotannolle. 

Pölyttäjät pitää pelastaa, mutta mistä tarkemmin oikein on kysymys? Mikä on pölyttäjien tila Suomessa, ja millä keinoilla suomalainen viljelijä voi edistää pölyttäjien hyvinvointia omalla tilallaan? ”Pölyttäjäystävällinen maatila: neuvontamateriaalia viljelijöille” on yksivuotinen Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoittama hanke, joka pureutuu juuri näihin kysymykseen.

Hankkeen loppuwebinaarissa 8.12.2021 klo 10–12 esitellään upouusi ”Pölyttäjäystävällinen maatila” -opas viljelijöille ja tärkeimmät periaatteet pölyttäjäystävällisen viljelyn onnistumiseen maatilalla. Kuullaan, miten Suomi valmistautuu tukemaan pölyttäjiä uuden CAP:n ja Kansallisen pölyttäjästrategian kautta. Esittelemme toimenpiteitä, ja kaksi viljelijää kertoo, miten ottavat pölyttäjät huomioon omilla maatiloillaan. 

Löydät webinaarin tallenteen ja esitykset alta.

Ohjelma 8.12.2021 klo 10–12

Tilaisuuden avaus – projektijohtaja Eija Hagelberg, BSAG

Kansallinen pölyttäjästrategia – Janne Heliölä, tutkija, FM. Suomen ympäristökesksus, Biodiversiteettikeskus

Pölyttäjäystävällisen maatilan pääperiaatteet ja opas viljelijöille – Traci Birge, projektipäällikkö Pölyttäjäystävällinen maatila,  MMT,.Helsingin yliopisto, Maataloustieteet (agroekologia)

Keskustelua

Pölyttäjät ja kasvinsuojeluaineet – Lotta Kaila, MMM, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto Maataloustieteet (agroekologia), vieraileva asiantuntija Luonnonvarakeskus

Pölyttäjäsuojelutoimenpiteitä uudessa CAP:ssa – Tiina Hartman, erityisasiantuntija, Maa ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö

Keskustelua

Pölyttäjiä miettimässä maatilalla – Eliisa Malin, MMM, viljelijä, agronomi, BSAG Carbon Action

Kukkiva petopenkka -video – Joenrinne films ja Pölyttäjäystävällinen maatila -hanke

Pitkäaikaista kokemusta pölyttäjätoimenpiteistä Iso Britanniasta** – Sally-Ann Spence*, viljelijä ja hyönteisasiantuntija Iso Britanniasta

Keskustelu ja tilaisuuden päätös

* Sally-Ann Spence on englantilainen maanviljelijä, hyönteisasiantuntija ja ympäristökasvattaja. Ashbury farms -osuuskuntatilalla Lounais-Englannissa Spencen aviomies ja tämän veli viljelevät tilan 800 hehtaarin peltoalalla viljaa, rypsiä ja papuja. Sally-Ann Spence hoitaa Berrycroft farm -nimen alla lihakarjaa ja lampaita sekä peltomaiseman ulkopuolista 40 hehtaarin laidunmaata, kukkakaistoja, paljasmaapaikkoja ja perinnebiotooppeja. Spence kertoo, miten pölyttäjät otettaan huomioon heidän tilallaan. 

**Englanniksi, dioissa suomenkielistä tekstiä.

Tilaisuuden tallenne

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml