Siirry pääsisältöön

Sukellusseurojen järjestämä Itämeri-mielenosoitus tapahtuu poikkeuksellisesti pinnan alla

Uutinen Merellinen suojelu

Itämeren pohjassa 2.9.2023 tapahtuva tempaus on mielenosoittajien tapa kohdistaa huomio Itämereen ja vaatia metsätalouden valumia kuriin.

Kuva: Jukka Rapo

Minun mereni ry järjestää yhdessä 11 sukellusseuran ja Baltic Sea Action Groupin kanssa Vedenalaisen mielenosoituksen lauantaina 2. syyskuuta. Mielenosoituksessa merenpohjaan lasketaan käytöstä poistettuja, posliinisia WC-pönttöjä, joihin on asennettu laskeuman keruuastia. Keruuastia nostetaan vuoden kuluttua ylös tutkittavaksi. Paikalliset sukellusseurat upottavat pöntöt ympäri rannikkoa valumavesien kannalta ongelmallisiin kuormituspisteisiin.

Päämääränä valumavesien aiheuttaman kuorman havainnollistaminen

Mielenosoituksen tarkoituksena on havainnollistaa valumavesien aiheuttamaa kuormaa Itämerelle ja esittää ratkaisuja tilanteeseen. Mielenosoittajat vaativat metsätalouden päästöihin tarttumista ja tuottamattomien, ojitettujen soiden ennallistamista. Tämä on tiedettävästi ensimmäinen kerta, kun Itämeren pohjassa järjestetään mielenosoitus.

Huomiota halutaan kiinnittää etenkin metsätalouden vesistövaikutuksiin, joista on puhuttu vähemmän. Käytännön tekoja voisi olla ojitusten säätäminen luvanvaraisiksi ja jo tehtyjen ojien ennallistamista. Näin vaikutettaisiin ravinnekuorman lisäksi myös hiilen vesistöön joutumiseen.  

”Ennallistamishankkeita on vaikea saada käyntiin byrokratian ja yleisen tahtotilan vuoksi. Suomi on maailman ojitetuin maa ja tuottamattomat, ojitetut suot pilaavat vesistöjä ja merta monessa paikassa. Siksi olisi pikaisesti luotava sellainen lainsäädäntö, joka määräisi tällaiset suot ennallistettavaksi seuraavan kymmenen vuoden sisällä”, toteaa Minun mereni ry:n perustaja Ari Heinilä.

Vedenalainen mielenosoitus järjestetään 2.9.2023 Espoossa, Helsingissä, Kotkassa, Porvoossa, Raaseporissa, Hangossa, Saaristomerellä, Raumalla, Porissa sekä Vaasassa. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta: www.minunmereni.fi.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml