Siirry pääsisältöön

Uudistavan viljelyn e-opisto avataan 9.2.2021

Uutinen Carbon Action Uudistava maatalous

E-opisto auttaa suomalaista viljelijää toteuttamaan päätehtäväänsä: kestävää, kannattavaa ruoantuotantoa

Uudistavan viljelyn e-opisto on uusi maksuton verkkokurssi, jossa yhdistyvät maanviljelyn kannattavuuden parantaminen ja käytännön ympäristötyö. E-opisto on Baltic Sea Action Groupin (BSAG), tekoälykurssi Elements of AI:sta tutun Reaktorin ja vaikuttavan kumppanijoukon yhteishankkeena syntynyt verkkokoulutus. Se tarjoaa kattavan läpileikkauksen uudistavasta maanviljelystä ja sen keskeisistä menetelmistä oman maatilan tilanne huomioiden.

Uudistava viljely (regeneratiivinen viljely) on kokonaisvaltainen lähestymistapa maan kasvukunnon ja satojen parantamiseksi. Tutkimukset osoittavat menetelmien hyödyt niin tuottavuudessa, ilmastovaikutuksissa, vesistönsuojelussa kuin luonnon monimuotoisuuden parantamisessa. Monia toimia on tehty tiloilla ennenkin, mutta nyt menetelmät on kerätty yhteen ja juuri suomalaisiin olosuhteisiin.

”On ollut hienoa kokeilla näitä juttuja omalla tilalla yrityksen ja erehdyksen kautta. Tutkimustieto tuntui aluksi teoreettiselta, mutta Carbon Actionissa olen kokenut, että sitä tietoa voi hyvin soveltaa käytäntöön. Palkinto ei tule pelkästään sadon muodossa, vaan myös siinä, että pystyn itse tunnistamaan ja korjaamaan pellossa olevia ongelmia. Jos vaikka joku kohta pellosta on vettynyt, sen korjaamiseen löytyy keinot ja tuottaa mielihyvää nähdä niiden vaikuttavan.”  kertoo tuuloslainen maanviljelijä Jari Eerola kokemuksistaan kurssin menetelmien käytöstä. 

Uudistavan viljelyn e-opisto skaalaa BSAG:n, Sitran ja Ilmatieteen laitoksen aloittamaa Carbon Action -työtä, jossa edistetään tapoja vauhdittaa hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan ja todentaa varastoituminen tieteellisesti. E-opisto tuo tutkimusta ja viljelijöiden kokemuksia kaikkien saataville, helposti omaksuttavassa muodossa.

“Opistossa yhdistyvät BSAG:n keräämä asiantuntemus viljelystä ja viljelijöiden arjesta sekä Reaktorin osaaminen palvelumuotoilusta ja erityisesti verkkokoulutusten luomisesta. Uudistavan viljelyn opisto tavoittelee samaa kuin Elements of AI: arvokkaan tiedon kansantajuistamista ja saavutettavuutta”, Reaktorin koulutusliiketoiminnan asiantuntija Aleksi Lumme sanoo.

Uudistavan viljelyn e-opisto tekee maanviljelijän työtä näkyväksi suurelle yleisölle. Yhä hankalammin ennustettavissa olosuhteissa on aivan olennaista, että viljelijät kykenevät hoitamaan kallisarvoista tehtäväänsä: tuottamaan meille ruokaa.

“Mikään toimija yksin ei voi saada aikaan niin suurta vaikutusta kuin koko ruokaketju yhdessä – pellolta jalostuksen ja vähittäiskaupan kautta kuluttajalle saakka. Siksi Uudistavan viljelyn e-opistoa ovat tukemassa Sitra ja suomalaisen ruokaketjun suuret toimijat, jotka ovat sitoutuneet kunnianhimoisiin kestävyystavoitteisiin ja jo aloittaneet työn Carbon Action -alustan kautta. Kurssin sisältötyössä olemme saaneet valtavasti apua esimerkiksi maatalousneuvontaa tekevältä ProAgrialta”, Baltic Sea Action Groupin toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt sanoo.

Verkkokurssin sisältö perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Kumppanit jakavat tietoa kurssista omille sidosryhmilleen ja lisäävät kurssin näkyvyyttä oman viestintänsä kautta.

Kurssin kumppaneina ovat Valio, Fazer, S-ryhmä, Atria, ProAgria, Lahden kaupunki ja Viking Malt. MTK ja SLC toimivat sponsoreina. Uusia yhteistyökumppaneita otetaan yhä.

Uudistavan viljelyn e-opisto avautuu 9.2.2021. Kurssille voi jo ilmoittautua www.uudistavaviljely.fi

Lisätietoja:

Pieta Jarva, viestintäjohtaja, BSAG, pieta.jarva@bsag.fi
Niko Kavenius, johtava suunnittelija, Reaktor, niko.kavenius@reaktor.com

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml