Siirry pääsisältöön

Viidentoista vuoden matka mahdottomasta mahdolliseen

Blogi

Kun BSAG noin viisitoista vuotta sitten perustettiin, näytti Itämeren pelastaminen mahdottomalta tehtävältä. Nyt se näyttää enää hyvin vaikealta tehtävältä, kirjoittavat BSAG:n toimitusjohtaja Ville Wahlberg ja strategiajohtaja Pieta Jarva säätiön vuoden 2023 toimintakertomuksen esipuheessa.

Meren pinnan alta näkyy aalto ja kalliopohja missä kasvaa rihmalevää ja rakkohaurua.

BSAG otti itselleen melkein mahdottoman tehtävän 15 vuotta sitten. Yhteiskunnan kaikki sektorit on saatava toimimaan Itämeren hyväksi, suoraan tai epäsuorasti. Nyt tehtävä alkaa jo näyttää vain todella vaikealta, muttei enää mahdottomalta. Historia on monesti osoittanut, että mahdottomat asiat ovat vaikeita asioita, jotka vaativat vähän enemmän aikaa. Näin on toivottavasti nytkin.

Vuosi 2023 oli tärkeä vuosi matkalla mahdottomasta mahdolliseen. Vuoden aikana oli monenlaisia huippukohtia, uusia avauksia ja toteutuneita välitavoitteita. Niistä jokaisesta kiitos yhteistyökumppaneille ja BSAG:n omalle väelle. Tässä joitain nostoja kohokohdista.

Vuosi täynnä onnistumisia

Viisi vuotta Carbon Action -työtä on luonut paljon mahdollisuuksia ja uusia kysymyksiä. Ensimmäisellä sadalla mukaan lähteneellä pilottitilalla päästiin keräämään loppunäytteet ja tutkimuksen teko kiihtyy. Koko alustalla tutkimusta tehdään jo 40 hankkeessa. Viljelijöiden, tutkijoiden ja yritysten yhteistyö jatkuu ja syvenee.

Järjestimme kansainvälisen kolmipäiväisen 4 per 1000 -tilaisuuden, edistimme maatalousneuvojien koulutusta, kehitimme uudistavan viljelyn kriteerit ja aloimme rakentamaan toimintajärjestelmää helpottamaan uudistavaan viljelyyn siirtymistä. Aloitimme myös maatalouden biodiversiteettiratkaisujen kehittämisen yhteistyössä viljelijöiden ja tutkijoiden kanssa.

Ajoimme meriliikenteen jätevesien purkukieltoa Suomen aluevesillä yhtenä vaaliviestinämme ja vaikutimme osaltamme siihen, että purkukiellosta on nyt lakialoite eduskunnan käsittelyssä. Läpi mennessään laki vähentäisi kuormitusta Itämereen. Se asettaisi myös vahvan esimerkin muille maille, ja herättää unelman jätteiden purkukiellosta koko Itämeren alueella. Merellä tapahtui paljon muutakin: työ toisen merellisen yksityisen suojelualueen perustamiseksi etenee kovaa vauhtia ja uusia on valmisteilla.

Vaikuttamistyöllämme saimme hyviä kirjauksia hallitusohjelmaan, Saaristomeren pilottitoiminnasta ja muun muassa poikkihallinnollisen ruokastrategian tarpeesta. Itämeren edunvalvontaa päästään vuonna 2024 kehittämään ja kasvattamaan vuoden 2023 lopulla varmistetulla uudella rahoituksella.

Pakkoon pysyä planetaaristen rajojen sisäpuolella on yhteiskunnassa havahduttu, vaikka murros hidas onkin. Laaja yhteistyö ja luottamuksen rakentaminen ovat tärkeimpiä työkalujamme. Niihin pohjaten uskomme, että voimme onnistua liki mahdottomassa tehtävässä pelastaa Itämeri ja tehdä se niin, että ihminen ja muu luonto voivat toimia harmoniassa.

OTA YHTEYTTÄ

Ville Wahlberg

Toimitusjohtaja

+358 45 125 1322

ville.wahlberg@bsag.fi

Pieta Jarva

Strategiajohtaja

+358 50 338 1096

pieta.jarva@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml