Siirry pääsisältöön

Vuonna 2020 Itämeri-sitoumuksen solminut Origin by Ocean tukee meriluonnon monimuotoisuutta ja hillitsee rehevöitymistä

Uutinen Yritysyhteistyö

Yrityksen perusajatuksena on kerätä ja jalostaa merestä peräisin olevaa biomassaa, kuten sinilevää ja rakkohaurua. Tästä biomassasta voidaan tuottaa ympäristön kannalta kestäviä raaka-aineita esimerkiksi ruoka-, kosmetiikka-, pesuaine- ja tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Itämeri-sitoumuksessaan Origin by Ocean on sitoutunut tutkimaan rakkohaurun viljelemisen vaikutuksia meriluonnon monimuotoisuuteen.

Rakkohaurun koeviljely Ahvenanmaalla

Origin by Ocean kasvattaa käyttämänsä rakkohaurun itse laboratorio-olosuhteissa. Sieltä pienet haurut siirretään mereen kasvamaan. Meressä rakkohaurut kasvavat noin vuoden, ennen kuin ne korjataan jatkojalostukseen.

Rakkohauru on tärkeä Itämeren monimuotoisuutta ylläpitävä avainlaji, sillä se tarjoaa elinympäristöjä erilaisille selkärangattomille eläimille ja kaloille. Origin by Ocean tekee vuoroviljelyä. Rakkohauru korjataan merestä ennen kuin kasvustoon on ehtinyt muodostua eliöyhteisöä, joten se ei vahingoita meren monimuotoisuutta.  Eliöyhteisön muodostuminen rakkohaurukasvustoon kestää useamman vuoden.

Rakkohaurun koeviljely Rymättylässä
Rakkohaurun koeviljelyä Rymättylässä. Kuva: Origin by Ocean

Rakkohaurut sitovat Itämerestä rehevöittäviä ravinteita

Rakkohaurun viljelemisen konkreettisin hyöty Itämerelle liittyy rehevöitymisen hillitsemiseen. Kasvaessaan haurut sitovat vedestä rehevöittäviä ravinteita, ja rakkohaurusadon korjaamisen myötä nämä kasvustoon sitoutuneet ravinteet poistuvat merestä. Ne eivät siis enää ole nopeakasvuisten rihmalevien ja syanobakteerien eli sinilevän käytettävissä.

“Levän korjaaminen merestä raaka-aineeksi on maailmalla kasvava bisnes. Sillä voi kuitenkin olla negatiivisia seurauksia, mikäli korjattava levä on meressä luontaisesti esiintyvä, elinympäristöjä muodostava avainlaji. Origin by Oceanin toiminnassa tämä on otettu kiitettävällä tavalla huomioon kasvattamalla kerättävä rakkohauru itse.” kertoo BSAG:n Elävä Itämeri -hankkeen projektipäällikkö Anna Klemelä.

“Origin by Oceanin liikeidea on lähtenyt tahtotilasta luoda arvoketju, missä positiivinen vaikutus nähdään konkreettisesti sekä merellisessä ekosysteemissä ravinteiden poistona että kuluttajatuotteissa hiilijalanjäljen vähentämisenä. Suomessa Itämeren hyödyntäminen kestävään kaupalliseen toimintaan on uutta ja on tärkeää, että tämä tehdään alusta pitäen oikein ja läpinäkyvästi,” sanoo Origin by Oceanin toimitusjohtaja Mari Granström.

OTA YHTEYTTÄ

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml