Siirry pääsisältöön

Blogi: Mitä yritykset tekevät Carbon Action -alustalla?

Blogi Carbon Action Uudistava maatalous

Miten viljatukku, ruokatehdas, ravintola tai Itämeri-järjestö voi ratkaista ruokajärjestelmän yhteenkietoutuneita ja viheliäisiä ongelmia? Se onnistuu vain yhdessä. Tänä keväänä Carbon Action -alustalla yritykset tarjosivat yhteiseen työhön osaamisensa ja tietonsa IT-arkkitehtuurista sertifiointiin, palvelumuotoilusta terminologiaan ja vaikuttamisesta ilmastoraportointiin. Samalla näimme käytännössä mitä ”alustalla” toimiminen yrityksille tarkoittaa.

Tarvittava muutos on kaikille Carbon Action -yrityksille selvä: maaperän kasvukunnon, satovarmuuden, hiilensidonnan ja monimuotoisuuden vahvistaminen sekä vesistöjen rehevöitymisen vähentäminen. Ratkaisevaa on, miten pääsemme tähän käytännössä. Yhtä mieltä olemme siitä, että uudistava viljely on oikea tie eteenpäin.

Carbon Action -yhteistyöalustalla resurssien ja tiedon jakaminen sekä luottamus avaavat uusia mahdollisuuksia, joita ei muuten olisi. Keskinäinen riippuvuus ymmärretään voimavaraksi. Uskalletaan puhua myös ongelmista ja kipukohdista avoimesti, mikä avaa tietä ratkaisuihin.

Yhteistyöllä askelmerkit uudistavan viljelyn edistämiseen

Tästä esimerkkinä Carbon Action -alustan yritykset loivat tänä keväänä yhteiset askelet uudistavan viljelyn edistämiseksi työssään. Yli 30 osallistujaa 14 yrityksestä määritti yhteiset tavoitteet. Kukin osallistui omalla osaamisellaan niiden toteuttamiseen tasavertaisina ja oman tilanteensa mukaan.

Alustukseksi Carbon Action -tutkimusta koordinoiva professori ja tieteellinen johtaja Jari Liski Ilmatieteen laitokselta antoi osallistujille ajankohtaiskatsauksen uudistavan viljelyn vaikutusten tieteelliseen mittaamiseen. Carbon Action -viljelijä ja tutkija Juuso Joona kertoi uudistavan viljelyn määrittelyn näkökulmista.

Kasvokkain työpajassa muodostimme yhdessä iltapäivässä jaetun käsityksen siitä, mitä alustan yritykset tarvitsevat juuri nyt eniten:

  1. uudistavalle viljelylle yhteinen, kirkas ja käytössä toimiva määritelmä
  2. käytännöllisiä, tieteeseen perustuvia työkaluja uudistavan viljelyn mittaamiseen ja mallintamiseen
  3. yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen ja päätöksentekoon vaikuttaminen

Kolmeen teemaryhmään osallistuminen oli vilkasta, vaikka se oli vapaaehtoista ja joustavaa. Etätapaamisissa jaettiin yhteiseen käyttöön näkemystä ja osaamista IT-arkkitehtuurista sertifiointiin, palvelumuotoilusta terminologiaan, vaikuttamisesta ilmastoraportointiin – ja paljon muuta.

Yhdessä löysimme konkreettisia polkuja ratkaisuihin, mitä kukaan meistä ei olisi pystynyt tekemään yksin. Seuraa viestintäämme, niin näet ja kuulet, miten otamme työn tulokset käyttöön!

Arvoa osallistujille, yhteiskunnalle ja ympäristölle

Carbon Action -alustalla vauhditamme ruuantuotannon systeemistä muutosta yhdessä koko ruokaketjun voimin. Yritykset ovat mukana alustalla, samoin kuin viljelijät, tutkijat ja päättäjätkin. Baltic Sea Action Groupin tehtävä on saattaa toimijat yhteen ja fasilitoida työtä. Toisin sanoen varmistamme, että alusta tuottaa arvoa osallistujille, yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Jokainen osallistuja tarjoaa yhteistyöhön arvokkaan panoksen, koska näin isoja muutoksia ei voi saada aikaiseksi ottamatta huomioon lukematonta määrä erilaisia näkökulmia ja tarpeita. Kun puhumme muutoksen esteistä laajasti ja yhdessä, löydämme samalla niihin toimivat ratkaisut.

Tällä tavoin ymmärrettynä ja toteutettuna alusta tarkoittaa yhteiskehittämistä, moniäänisyyttä, jakamista, avoimuutta ja verkostojohtamista – yhtä aikaa arkista työtä, järkevää ajankäyttöä ja radikaalia muutoksen tekemistä.

Michaela Ramm-Schmidt
Johtava asiantuntija, yritysyhteistyö, BSAG

Irina Niinivaara
Yritysyhteistyöpäällikkö, BSAG

OTA YHTEYTTÄ

Irina Niinivaara

Yritysyhteistyöpäällikkö

+358 40 664 1625

irina.niinivaara@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml