Siirry pääsisältöön

BLOGI: Strategisen tutkimuksen hankkeen vuorovaikutusta koronan aikaan

Blogi Uudistava maatalous

Tähän alkaa jo tottua, koko perhe yhdessä etätöissä. Muutos on ollut käsittämättömän nopea. Suomi meni kiinni. Viimeksi osallistuin kasvokkain kokoukseen 12.3., kun strategisen tutkimuksen MULTA -hankkeeseen kytkeytyvän Carbon Actionin ohjausryhmä kokousti. Kokous olikin erittäin antoisa ja hyvähenkinen. Ehdimme myös hyvin lounastaa ja vaihtaa kuulumisia.

Kokoukset toki sujuvat hyvin nyt etänä. Niistä kuitenkin puuttuu se sosiaalinen epävirallinen puoli, joka monesti on sitä vuorovaikutuksen parasta antia. Kieltämättä myös webinaariesitelmiä pitäessä voi epäusko iskeä, kun yksin puhuu tietokoneelle puoli tuntia. Toisaalta nyt pystyy melko vaivatta ja jopa ilmaiseksi osallistumaan moniin kansainvälisiin konferensseihin.

Koronakevät asettaa varmasti kaikille strategisen tutkimuksen hankkeille haasteita vuorovaikutukseen. Toisaalta myös tämä on hyvä aika opetella uusia tapoja. MULTA-hankkeen vuoden kohokohtia olisi ollut reissu Brysseliin maaliskuun lopussa. Matkaa oli valmisteltu pitkään ja hartaasti. Ohjelmassa oli europarlamentaarikkojen (MEP) isännöimä aamupala parlamentin tiloissa, pyöreän pöydän keskustelu keskeisten verkostojen kanssa ja kenttävierailu regeneratiiviselle, eli uudistavaa viljelyä harjoittavalle maatilalle. Tärkeää tiedon vaihtoa, ohjauskeinoihin vaikuttamista ja verkostojen rakentamista.

Ensimmäiset selkeät merkit reissun peruuntumisesta tulivat vasta maaliskuun alussa, kun parlamentti sulki tilansa ulkopuolisilta. Silloin Suomessa oli vielä aika rauhalliset tunnelmat. Loppujen lopuksi samoina päivinä, kuin reissu olisi ollut, Uudenmaan rajat suljetiin. Käytännössä emme olisi päässeet kenttävierailulle edes hankkeen intensiivikoealalle Qvidjaan.

Valmistelu ei toki mennyt hukkaan. Kantoja ohjauskeinoihin, etenkin EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan (CAP), pohjustettiin laajasti. CAP -linjauksia käsiteltiin mm. edellä mainitussa Carbon Action ohjausryhmässä, ja sen pohjilta CAP terveisiä toimitimme suoraan MEP:n suuntaan. Koetamme myös koota parhaita paloja MULTA -hankkeen policy brief julkaisuun. Pyöreän pöydän keskusteluja kansainvälisten verkostojen kanssa on käyty menestyksekkäästi etänä.

Saimme myös sovittua Brysseliin uuden ajan lokakuun loppuun, ja siirrettyä kuluitta sekä lennot, että majoitukset. Yllättävää kyllä, ekologisia junalla matkustajia rangaistiin. Edelleen selvittelemme, saammeko kaikki junamatkat siirrettyä. Ehkä tässä kävi loppujen lopuksi vuorovaikutuksen kannalta hyvin. Etänä saimme hyvin pohjustettua tärkeää asiaa, ja toivottavasti lokakuussa kohtaamme aiempaa paremmin valmistautuneina kasvokkain.

 

Bruno -koira ilona etätöissä

 

Toivon mukaan tästä toivumme, ja ehkä jopa pystymme hyödyntämään tämän muutoksen, ja siirrymme monella tapaa kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Jos syksyllä taas voimme kohdata kasvokkain, sitä osaa ihan uudella tavalla arvostaa. Kilpailu ajasta ja huomiosta tulee kuitenkin olemaan aiempaa tiukempaa. Kaikkien vanhojen ja uusien menojen sovittaminen hankkeiden ja sidosryhmien kalentereihin on haaste. Tästä syystä kaikkia tilaisuuksia ei kannata siirtää syksylle. MULTA-hankkeessa osa tilaisuuksista on kokonaan etänä, peruttu tai siirretty reilusti seuraavalle vuodelle. Ensi syksynä yhteistyön merkitys varmasti korostuu. Vähemmän mutta laadukkaampaa. Strategisen tutkimuksen vuorovaikutuksessa ohjelmien sisäinen yhteistyö on entistä tärkeämpää.

Verkkosisältöjen ja sosiaalisen median päivitysten merkitys kasvaa. Myös näkyminen erilaisissa medianostoissa voi saada tavallistakin enemmän huomiota ja keskustelua aikaan. Aktiivisuus sidosryhmien suuntaan on arvokasta koronasta huolimatta, ja siihen voi löytyä uusiakin välineitä.

Itse uskon, että iso osa tänä keväänä opituista toimintatavoista jää käyttöön, ja saattaa aiheuttaa pysyvän muutoksen. Opettelemme nyt kaikki tekemään töitä, järjestämään seminaareja ja kokoustamaan etänä. Säästämme rahaa, aikaa ja ympäristöä. Kun etätyöskentely saadaan toimimaan, ehkä kaikenlaista työmatkailua vähennetään pitkälläkin aikavälillä. Löydämme sopivan tasapainon kasvokkain ja etänä tapaamisten välille. Tärkeintä mitä nyt voimme tehdä on kuitenkin pysyä kotona ja silti yhdessä etänä. Ja tarjota tutkittua tietoa yhteiskunnan tueksi, sitä poikkeustilanteessa tarvitaan, jotta voimme rakentaa kestävämpää maailmaa.


Laura Höijer,
BSAG, sisältöjohtaja,
MULTA hanke, vuorovaikutusvastaava

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml