Siirry pääsisältöön

Gasumin Itämeri-sitoumus Ship Waste Actioniin: biokaasua rahtilaivojen jätevesistä

Uutinen Yritysyhteistyö

Itämerellä liikennöi joka hetki noin 2000 rahtialusta, ja näillä aluksilla seilaa arvioilta 25 000 merenkulkijaa. Rahtialuksilla syntyvät talous- ja käymäläjätevedet saa laillisesti purkaa Itämereen. Miten jätevesiä voisi hyödyntää kiertotaloudessa? Paljonko laivaperäisistä jätevesistä saisi tuotettua bioenergiaa?

Kuva: Gasum

Gasumin tavoitteena on selvittää satamiin purettavien jätevesien määrä ja biokaasuntuotannon potentiaali. Juuri julkaistulla Itämeri-sitoumuksellaan Gasum tulee mukaan BSAG:n HaminaKotkan satamassa viime vuonna käynnistämään Ship Waste Action -aloitteeseen, jossa Itämeren kuormitusta vähennetään yhteistyössä merenkulun kanssa.

Gasum sitoutuu vastaanottamaan laivaperäisiä jätevesiä ja biojätteitä biokaasun raaka-aineeksi. Biokaasu on uusiutuva polttoaine, joka sopii nesteytettynä myös meriliikenteen käyttöön. Biokaasun lisäksi prosessissa syntyy kierrätysravinteita, joilla voidaan korvata teollisia ja neitseellisiä ravinteita maataloudessa ja teollisuudessa. Energian ja ravinteiden kiertotalous tukee huoltovarmuutta ja vähentää riippuvuutta tuontiraaka-aineista.

”Olemme pohjoismainen energiayhtiö ja vahva kiertotaloustoimija. Ship Waste Action on meille hieno mahdollisuus edistää kiertotalouden ratkaisuja ja toimia Itämeren hyväksi. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on tärkeää laivaperäisten jätteiden purkamiseksi satamaan hyötykäyttöä varten. Uusiutuvan energian tuotannon lisäksi haluamme edistää biokaasuprosessissa syntyvien kierrätyslannoitteiden käyttöä maanviljelyssä. Arvioimme hankkeessa kierrätysravinnetuotteiden ilmastovaikutuksia hiilijalanjäljen avulla,” kertoo Gasumin vastuullisuuspäällikkö Elina Saarivuori.

”Rahtilaivojen jätevesien purkaminen maihin Itämeren sijaan on ykköstavoitteemme, mutta se on vasta ensimmäinen askel. Ship Waste Actionin alkuhetkistä lähtien meille oli tärkeää, että jätevesille löytyy hyötykäyttöä kiertotaloudessa. Biokaasun tuotanto jätevesistä on oivallinen ratkaisu Itämeren kannalta,” kiittää Elisa Mikkolainen, BSAG:n projektijohtaja.

Ship Waste Action on yhteistyötä, jossa rahtialusten käymäläjätevedet ohjataan hyötykäyttöön. Tällä hetkellä mukana ovat Gasumin lisäksi HaminaKotkan satama, Kymen Veden jätevedenpuhdistamo, Autoyhtymä Vuorinen, varustamoista Meriaura ja RABN, Essberger & Stolt Tankers, Utkilen ja Maersk, laivameklareista C&C Port Agency, Dahlberg’s Agency ja GAC Finland. Toiminta on käynnissä myös Rauman satamassa ja sitä laajennetaan muihinkin satamiin.

OTA YHTEYTTÄ

Irina Niinivaara

Yritysyhteistyöpäällikkö

+358 40 664 1625

irina.niinivaara@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml