Siirry pääsisältöön

Itämeren suojelu onnistuu kaikilta – BSAG, PSS ry ja Korkeasaari yhdessä Itämeripäivässä

Uutinen

Suomessa vietettiin Itämeripäivää torstaina 26.8. Baltic Sea Action Group, Pidä Saaristo Siistinä ry ja Korkeasaaren eläintarha järjestivät päivän kunniaksi koululaisille suunnatun Itämeri-seikkailun Korkeasaaressa. Mukana olivat myös Metsähallituksen sukeltajat, jotka esittelivät vedenalaisen meriluonnon kartoitustyötä.

Viime vuonna BSAG:n ja Korkeasaaren yhteisen Itämeripäivän aiheena oli vedenalainen monimuotoisuus. Tänä vuonna elonkirjon teemaa haluttiin laajentaa myös pinnan yläpuolelle, sillä etenkin linnut ovat oleellinen osa meriluontoa. Lisäksi mukaan pyydettiin PSS ry kertomaan lapsille meriroskasta. Vedenalaisen maailman todelliset asiantuntijat, eli Metsähallituksen sukeltajat, osallistuivat Korkeasaaren Itämeripäivään jo toistamiseen.

Myös lokit ovat osa merellistä monimuotoisuutta. Korkeasaaren Tero Kirjosalo esittelee naurulokkia. Kuva: Korkeasaari / Annika Sorjonen

Ennakkoon ilmoittautuneet koululaisryhmät kiersivät Korkeasaaren rantareitin seikkailupisteitä, joilla he oppivat mm. tunnistamaan lokkeja ja kaloja, ja pääsivät arvuuttelemaan roskien hajoamisaikoja. Roskan pitkät hajoamisajat ällistyttivät sekä lapsia että aikuisia – maahan heitetty muoviroska ei noin vain luonnosta katoakaan. Muotokuvapisteellä kävijät pääsivät halutessaan istumaan Korkeasaaren henkilökuntaan kuuluvien taitavien piirtäjien mallina, kun nämä ikuistivat heidät Itämeren eläimenä, kuten meriharakkana, pyöriäisenä tai leväkatkarapuna.

Korkeasaaren piirtäjät loihtivat kävijöistä muotokuvia erilaisina Itämeren eläiminä. Kuva: Korkeasaari / Annika Sorjonen

Metsähallituksen sukellustiimi oli kerännyt tarkasteltavaksi kasvi- ja levänäytteitä sukelluksiltaan Helsingin merialueelta. Suurinta mielenkiintoa herättivät näytteiden mukana tulleet kotilot, ja etenkin eksoottisen näköinen vesiskorpioni. Eläimet todistivat läsnäolollaan yhden vedenalaisen monimuotoisuuden perussäännön: eläimet viihtyvät usein siellä, missä levät ja kasvitkin ovat. Mitä monimuotoisemman metsikön levät ja kasvit pinnan alle muodostavat, sitä enemmän niiden seassa piileskelee myös erilaisia eläinlajeja.

Metsähallituksen sukellusnäytökset keräsivät yleisöä. Lapsia huolestutti sukeltajien tarkeneminen kylmässä meressä. Sukelluspuvun alla oli kuitenkin lämmin. Kuva: BSAG

 

Näytepurkeissa luikertelevat vidat ja muut vesikasvit olivat monelle lapselle tuttuja etenkin taipumuksestaan kietoutua nilkkaan uimareissuilla. Kuva: Korkeasaari / Annika Sorjonen

BSAG:n pisteellä lapset saivat myös äänestää itselleen sopivinta Itämeren suojelutekoa. Vaihtoehtoja oli tarjolla kolme: ”Kunnioitan saaristoluonnon rauhaa – vältän kasvien taittamista ja annan lintujen pesiä rauhassa”, ”Kerron kaverille – innostan myös muita auttamaan Itämerta”, ja ”Vien roskat roskiin – suurin osa meriroskasta tulee maalta.” Monet antoivat äänensä kaikille kolmelle suojeluteolle, mutta päivän päätteeksi voiton vei ”Kunnioitan saaristoluonnon rauhaa”.

Päivän viestinä oli paitsi kertoa Itämeren ainutlaatuisesta elämästä, myös muistuttaa lapsia, että jokainen voi omalta osaltaan auttaa luontoa ja Itämerta. BSAG viettää mielellään myös ensi vuoden Itämeripäivän Korkeasaaren rannalla!

Lue lisää Itämeren vedenalaisesta monimuotoisuudesta: https://elavaitameri.fi/

Tutustu BSAG:n Itämeri-koulutoimintaan: https://www.itamerikoulu.fi/

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml