Siirry pääsisältöön

Blogi: Mökkiranta on usein luonnon monimuotoisuuden aarreaitta – Biodiversea -hankkeessa niitä halutaan suojella

Blogi Merellinen suojelu

Vapaaehtoinen meriluonnon suojelu tuntuu monesta maanomistajasta hyvältä ja konkreettinen toimi rakkaan meren pelastamiseksi on myös erinomaista vastuunkantoa. BSAG pyrkii lisäämään yksityistä suojelua rakentavassa yhteistyössä maanomistajien kanssa.

Baltic Sea Action Groupilla on kunnia olla mukana Metsähallituksen vetämässä LIFE-IP Biodiversea -hankkeessa, joka keskittyy Itämeren suojeluverkoston kehittämiseen ja seurantaan. Kahdeksan vuoden hanke on iso panostus meriluonnon monimuotoisuuden suojeluun. BSAG:n tehtävä Biodiversea-hankkeessa liittyy  yksityismaiden suojelualueisiin.

Yksityismaiden suojelualueet ovat jo nykyisellään runsain suojelualuetyyppi Suomen merialueella, mutta ne ovat usein keskittyneet pääasiassa saarten tai lintuluotojen suojeluun. Suojelun piiriin tulisi saada entistä enemmän myös saarten matalia rantavesiä, joissa vedenalainen monimuotoisuus on usein runsaimmillaan. Käytännössä haluammekin tavoittaa maanomistajat – saariston asukkaat ja kalastuskuntalaiset, rantakaupungit, ja esimerkiksi vesialuetta omistavat yritykset – ja kertoa heille mahdollisuudesta yksityisen suojelualueen perustamiseen.

Gullkronan suojelupilotista eväitä Biodiversea -hankkeeseen

Mutta mitä suojelu maanomistajille tarjoaa, ja millaisia rajoituksia vesialueensa suojelija joutuu hyväksymään? Tähän olemme syventyneet käytännössä Gullkronan suojelupilotin kautta. Käynnistimme suojelupilotin vuonna 2020 Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksen turvin, osana yhä käynnissä olevaa Elävä Itämeri -hanketta. Kyseessä on peräti 4800 hehtaarin laajuinen vesialue Gullkronan saaren ympärillä Saaristomerellä. Suojelu on toteutettu yhteistyössä alueen maanomistajien sekä ympäristöhallinnon asiantuntijoiden kanssa.

Monet Gullkronan alueen maanomistajat ottivat suojelualoitteen vastaan ilahtuneena ja helpottuneena. He ovat seuranneet rakkaan merensä ja kauniiden kotirantojensa tilan heikkenemistä lähietäisyydeltä jo pitkään, ja haluavat omalta osaltaan auttaa merta suojelun kautta. Toisaalta osa maanomistajista esitti myös perusteltuja huolia tulevien rajoitusten vaikutuksista alueella asumiseen.

Gullkronan suojelupilotista saatuja oppeja hyödynnetään Biodiversea-hankkeessa. Kenties tärkeimmäksi opiksi on noussut maanomistajien kuuleminen alusta saakka, ja rakentava keskustelu heidän kanssaan. Parhaassa tapauksessa Gullkronan suojelupilotti innostaisi muitakin rannikon ja saariston maanomistajia oma-aloitteiseen vesialueensa suojeluun.

Meriluonnon suojelu kuuluu kaikille

Olen itse huomannut, että yksityisen suojelun mahdollisuuksista kuuleminen herättää monissa mielenkiintoa – olisiko tämä mahdollista meidänkin mökkirannassamme? On onnekasta omistaa pala ainutlaatuista Itämerta. Tämä onni pitää sisällään myös vastuun tuon palasen hyvinvoinnista huolehtimisesta, ja yhä useampi maanomistaja vaikuttaisikin olevan innokas tämän vastuun kantamaan. Synkkien luontokato- ja ilmastokriisiuutisten äärellä suojelualueen perustaminen voi toimia myös toivoa herättävänä konkreettisena tekona meren puolesta.

Haaveissa olisi myös Suomen valtion entistä suurempi panostus merialueiden suojeluun. Voisiko valtio esimerkiksi vastata yksityisten suojelualueiden perustamiseen suojelemalla vastaavan kokoisen, valtion omistuksessa olevan merialueen? Tämä toisi meidät nopeammin lähemmäs EU:n asettamaa 30 % suojelutavoitetta, ja saattaisi toimia kannustimena maanomistajille osallistua suojeluun. Onhan Itämeri meille kaikille yhteinen, ja siksi sen suojelunkin soisi olevan yhdessä toteutettu projekti!

 

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus

Tämä esitys on tuotettu EU:n LIFE-rahoituksen tuella LIFE-IP BIODIVERSEA  -hankkeessa. Esitys ei välttämättä vastaa Euroopan unionin mielipidettä. CINEA ja Euroopan komissio eivät ole vastuussa siitä, miten siinä olevaa tietoa käytetään.

 

Kuva: Juuso Haapaniemi / VELMU

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml