Maatalouden käytännöt aiheuttavat ravinnepäästöjä Itämereen ja nopeuttavat ilmastonmuutosta. Maataloudella on myös valtavat mahdollisuudet torjua ilmastonmuutosta ja Itämeren rehevöitymistä. Carbon Action -alustalla etsitään yhteistyössä tutkijoiden, maanviljelijöiden ja asiantuntijoiden kanssa käytäntöjä, jotka nopeuttavat hiilen varastoimista ilmakehästä maaperään. Itämeri-työtä, joka torjuu ilmastonmuutosta.
Luonnon monimuotoisuus köyhtyy ja konkreettisia toimia lajikadon pysäyttämiseksi tarvitaan kiireesti. Monimuotoisuus on uhattuna myös Itämeren herkässä ja ainutlaatuisessa ekosysteemissä. Baltic Sea Action Group on käynnistänyt yhteistyöhankkeen, joka käyttää jo olemassa olevaa, kattavaa VELMU-aineistoa vedenalaisen meriluonnon käytännön suojeluun.
Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä meristä. Harmaiden vesien ja ruokajätteen purku laivoista Itämereen tuottaa ison osan laivaliikenteen ravinnekuormituksesta. Baltic Sea Action Groupin käynnistämässä hankkeessa tätä kuormitusta pyritään vähentämään yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.
Järki-hankeperheessä tavoitellaan vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden edistämistä niin, että ruuantuotanto voi jatkua turvallisena, kestävänä ja tuottavana. Avainkumppaneita ovat viljelijät. Järki-töitä on tehty vuodesta 2009.
Sitoumus on teko tai prosessi, jolla on positiivinen vaikutus Itämereen. Analysoimme ongelmat ja tuomme yhteen niiden korjaamiseen tarvittavat tahot. Sitoumukset voivat olla suoria tai epäsuoria, yksittäisiä tekoja tai pidempiä prosesseja. Tänään sitoumuksia on jo noin 300, mukana sitoumukset jokaiselta Itämeren valtiolta.
Fosfori ja typpi ovat elämälle välttämättömiä ravinteita, joita tarvitaan kasvien kasvamiseen. Vesistöihin kuten Itämereen päätyvät ravinteet aiheuttavat rehevöitymistä. RaKi-ekosysteemi oli avoin ja symbioottinen kumppanuusverkosto, joka auttoi verkoston jäseniä ja loi yhteisin toimin kestäviä ja kilpailukykyisiä liiketoimintamalleja ravinteiden kierrätyksen ympärille.
Kansainvälinen SuMaNu -hanke edistää kestävämpää lannan ja ravinteiden käyttöä maataloudessa ja vähentää siten ravinteiden liukenemista Itämereen. Hanke analysoi aikaisempien maatalouden ympäristönsuojeluhankkeiden tuloksia ja luo kokonaisvaltaisen kuvan toimista, joilla voidaan parantaa maatalouden ravinteiden kestävää käyttöä.
Kansallisista ja kansainvälisistä ravinnepäästörajoituksista huolimatta monelta alueelta valuu edelleen suuria määriä ravinteita Itämereen heikentäen sen kuntoa ja paikallisten yhteisöjen hyvinvointia. Rajoitusten soveltaminen paikallisiin olosuhteisiin tuottaa haasteita, siksi Waterdrive-hanke edistää paikallisten vesienhoitokäytäntöjen kehittymistä monin eri tavoin.
Ratkaisuja jalkojemme alta? Hyvinvoiva maaperä on keskeinen tekijä ravinnepäästöjen minimoimisessa ja ruokaturvan varmistamisessa. Maaperä pystyy myös varastoimaan hiilidioksidia ja torjumaan aikamme suurinta uhkaa – ilmastonmuutosta. Vuoden 2018 elokuussa BSAG järjesti maan puolustuskursseja valituille päätöksentekijöille.
Itämeren pohjasedimentteihin on varastoitunut runsaasti fosforia. Huonoissa happiolosuhteissa fosfori liukenee takaisin veteen, ja aiheuttaa rehevöitymistä. BSAG:n tavoitteena on kerätä lisää tietoa sisäisistä ravinnevarannoista, ja löytää keinoja vähentää niiden negatiivisia vaikutuksia Itämeressä. Erilaiset merellä suoritettavat toimenpiteet tarjoavat mahdollisuuksia ongelman ratkaisemiseksi.
Baltic Sea Action Summit kehitettiin tuomaan Itämeren ongelmat korkeimmalle poliittiselle agendalle kaikissa Itämeren ympärysmaissa ja innostamaan yritykset mukaan Itämeri-työhön. BSAS -huippukokoukset eivät ole perinteisiä kertaluoteisia kokouksia, vaan osa prosessia, jonka tavoite on yhdistää julkisia, yksityisiä ja kolmannen sektorin toimijoita ja heidän resurssejaan Itämeren hyväksi.
Vaikuttamalla saadaan muutoksia aikaan. Itämeren hyvinvointi vaatii edunvalvontaa kaikilla yhteiskunnan tasoilla, mukaan lukien poliittiset päättäjät sekä kotimaassa että kansainvälisellä tasolla. Itämeren edunvalvonta edellyttää EU-lainsäädännön ja muiden ohjauskeinojen seurantaa ja optimointia systeemisen muutoksen saavuttamiseksi.