Siirry pääsisältöön

BSAG peräänkuuluttaa avoimuutta ja tutkimusperusteisuutta metsäpoliittiseen päätöksentekoon

Uutinen

Hallituksen esittämät kriteerit luonnontilaisista ja vanhoista metsistä eivät hidasta luontokatoa suomalaisissa metsissä. Kriteerit ovat niin tiukat, ettei lisäsuojelua synny.

Vanha metsä, jossa kasvaa tammia ja mäntyjä

Luonnonmetsät ja vanhat metsät ovat Suomessa intensiivisen metsätaloushistorian takia merkittävimpiä elinympäristöjä luontokadon pysäyttämisen kannalta. Metsien suojelu onkin merkittävä työkalu, jolla voidaan vaikuttaa kaikkein uhanalaisimpaan osaan metsäluontoamme.

Hallituksen esityksen myötä ekologisesti erittäin arvokkaita luonnontilaisia ja vanhoja metsiä päätyy edelleen Suomessa hakkuuseen. Käytännössä tämä johtaa monien vanhoista metsistä riippuvaisten lajien kantojen heikkenemiseen ja häviämiseen.  Vanhojen metsien kriteerit tulee ottaa uudelleen valmisteluun ja prosessissa tulee noudattaa komission ohjetta. Ohje edellyttää valmisteluprosessin avoimuutta, kriteerien tiedeperustaa sekä kaikkien jäljellä olevien vanhojen metsien ja luonnontilaisten metsien tiukkaa suojelua. Tällaisenaan kriteerit siirtävät suojeluratkaisut tuleville hallituskausille.

Vanhan metsän muodostuminen kestää reilusti yli sata vuotta. Hakkuun jälkeen alueella esiintyneet lajit säilyvät vain, mikäli ne löytävät sopivan vanhan metsän riittävän läheltä. Nyt tämä kytkeytyneisyys on monen lajin kohdalla jo katkennut.

Taina Ihaksi, metsäprojektijohtaja, BSAG

BSAG keskittää oman metsätoimintansa vesistövaikutusten pienentämiseen tutkimukseen perustuen. Koska ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteet ovat keskeinen osa metsätalouden kokonaiskestävyyttä, BSAG on lausunut Suomen metsien tulevaisuutta viitoittavasta vanhojen metsien kriteeristöstä.

Suojelun rahoitukseen tarvitaan innovatiivista otetta ja uusia avauksia

Hallitus esittää yksityismailla vapaaehtoisen METSO-suojeluohjelman jatkamista. METSO-suojeluohjelma ei ole kuitenkaan onnistunut ohjaamaan suojelua ekologisesti parhaimpiin kohteisiin ja sen rahoitustaso on aivan liian alhainen suhteessa suojelutavoitteiden aikatauluun.

Suomeen tarvitaan pitkäaikainen ja oikeudenmukainen rahoitusohjelma, jonka avulla suojelu toteutuu ekologisesti tehokkaasti sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi. Metsäsektorin toimintaympäristöstä tulee rakentaa sellainen, ettei kukaan katso tarpeelliseksi ryhtyä aavistushakkuisiin ja monimuotoisuuden lisääminen on metsänomistajan intressissä ollen samalla kannattavaa.

Suomeen tarvitaan yhteinen positiivinen tulevaisuudenkuva siitä, miten vahva metsäteollisuus ja elinvoimainen luonto mahtuvat samaan valtioon

Hallituksen suojelupäätösesitys heijastaa laajempaa tarvetta yhteiskunnalliselle muutokselle. Mikäli tutkimuksia laajemminkin sivuutetaan päätöksenteossa, on selvää, ettei alan kestävyyslupauksille ole katetta. Suomella on Ruotsin kanssa EU:n alueella erityinen vastuu boreaalisten metsien suojelusta. Esitetyt vanhojen metsien kriteerit eivät osoita Suomen kykyä tehdä kestäviä metsäpäätöksiä edes EU-komission niin vaatiessa. Laiva on kuitenkin vielä käännettävissä.

”Tutkijoita, toimijoita ja metsänomistajia kuuntelemalla voidaan rakentaa myös kaikkien hyväksymä ratkaisu metsäluonnon säilymiseksi ja samalla vahvistaa metsäteollisuuden tulevaisuutta alati muuttuvassa toimintaympäristössä” toteaa Taina Ihaksi.

OTA YHTEYTTÄ

Taina Ihaksi

Projektijohtaja, metsätalous

+358 40 124 2219

taina.ihaksi@bsag.fi

Risto Kuusakoski 

Suunnittelija, metsätalous

+358 50 564 8158 

risto.kuusakoski@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml