Siirry pääsisältöön

Baltic Slurry Acidi. -hanke vähentää ilmakehän kautta tulevaa kuormitusta mereen

Uutinen

Lannan happokäsittely jo hyvässä käytössä Tanskassa

BSAG osallistuu EU:n Itämeren ohjelman rahoittamaan hankkeeseen, jossa edistetään lannan happokäsittelyn käyttöönottoa Itämeren alueella. Lannan hapottaminen vähentää merkittävästi ammoniakin ja typen haihtumista ilmakehään. Tällöin puolestaan ilmakehän hiukkaskuormituksesta peräisin oleva Itämeren rehevöityminen vähenee. Haihtumisen vähentyminen edistää suoraan myös ihmisten terveyttä, sillä haihtumisen luomat hiukkaspäästöt ovat terveydelle haitallisia.

Baltic Slurry Acidi. –hankkeessa tutkitaan ja edistetään Tanskassa jo käytössä olevia lannan happokäsittelymenetelmiä. Lannan hapotusta käytetään eläinsuojissa, lannan varastointivaiheessa ja peltolevityksen aikana. Hankkeen aikana tullaan luomaan seitsemän testausasemaa eri Itämeren maihin.

BSAG vastaa hankkeessa viestinnän koordinoimisesta ja toisen suomalaisen partnerin, ProAgrian kanssa, menetelmän välittämisestä viljelijöiden tietoisuuteen. Hanketta vetää ruotsalainen JTI – Institutet för Jordbruks- och miljöteknologi. Hankkeessa on mukana yhteensä 17 partneria. Kaikki Itämeren rantavaltiot ovat edustettuina. Hanke alkaa toimintansa maaliskuussa 2016 ja se on kolmevuotinen.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml