Siirry pääsisältöön

BLOGI: Kesätöissä kehittämässä Itämeri-materiaalia kouluille

Blogi

Hanna Höijer ja Kaapo Haapanen olivat kaksi viikkoa kesätöissä Baltic Sea Action Groupissa Osuuspankin nuorille suunnatun kesätyötuen turvin. Peruskoulun päättänyt kaksikko kirjoitti blogin koronan vuoksi suurimmaksi osaksi etänä toteutuneesta työjaksostaan.

Olemme juuri viimeistelleet kahden viikon kesätyöjakson BSAG:lla. Tehtävämme on ollut kehittää säätiön Itämeri-koulu -projektia toimivammaksi muun muassa luomalla uusia oppimateriaaleja ja päivittämällä projektin verkkosivuja. Työ on ollut kaikin puolin antoisaa ja opettavaista. On ollut upeaa tutustua pari viikkoa Itämeri-työhön ja BSAG:n toimintaan!

Itämeri-koulu on BSAG:n yhteistyöprojekti koulujen kanssa. Oppimateriaalit on suunnattu kaikille koulutusasteille varhaiskasvatuksesta lukioon asti. Itämeri-koulu on hieno ja tärkeä konsepti, jonka avulla koululaiset saavat paitsi tietoa Itämerestä myös työkalut Itämeren ja ympäristön suojeluun. Kouluprojektin suunnittelussa onkin kätevää, että työtä ovat tekemässä itse koululaiset.

Itämeri-koulu on kehittynyt vuosien varrella. BSAG perustettiin vuonna 2008 ja nuorten Itämeri-tietouden lisääminen on ollut tärkeä osa säätiön toimintaa jo siitä asti. Viime vuosina uusien oppimateriaalien ja nettisivujen sujuvoittamisen tarve on ollut ilmeinen, ja tästä syystä saimmekin mahdollisuuden työskennellä BSAG:lla. Meille annettiin vapaat kädet kesätyöhömme ja olemmekin voineet koko työjakson ajan hyödyntää luovuuttamme ja mielikuvitustamme työn toteutuksessa.

 

Peruskoulun päättäneet Hanna Höijer ja Kaapo Haapanen olivat kaksi viikkoa kesätöissä
kehittämässä BSAG:n Itämeri-viestintää kouluille

 

Kouluille tarjottavia opetusmateriaaleja uudistimme laajamittaisesti. Työjakson alussa teimme suunnitelman siitä, miten haluamme materiaalitarjontaa uudistaa. Päädyimme luomaan jokaiselle koulutusasteelle omat materiaalit eri oppiaineisiin nojaten. Esimerkiksi yhteiskuntaopin materiaaleissa olemme käsitelleet kansainvälistä yhteistyötä Itämeren suojelemiseksi, historiassa Itämeren kehitystä nykyiseen muotoonsa ja maantiedossa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Itämeren tilaan. Oppiainekohtaisia materiaaleja tekemällä olemme kyenneet luomaan toimivan kokonaisuuden, jonka avulla opettajien on helppoa järjestää Itämeri-päivä tai yksittäinen Itämerta käsittelevä oppitunti.

Haastavinta on ollut tehdä selkeä ero oppimateriaalien sisältöihin eri koulutusasteiden välillä, koska on selvää, että päiväkodeissa ja yläasteella ei voida käsitellä täysin samoja asioita. Työssämme onkin ollut tärkeää luoda sopivia materiaaleja eri ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti-ikäisten materiaalit ovat painottuneet erilaisiin leikkeihin ja esimerkiksi väritystehtäviin, peruskoululaisten materiaalit Itämeri-opetukseen eri oppiaineiden kautta ja lukiolaisten materiaalit syventävään tietoon erilaisista Itämereen liittyvistä aiheista.

Takana on nyt kaksi viikkoa nopeatahtista mutta ennen kaikkea hauskaa työskentelyä. Kesätyö on opettanut meille paljon ja antanut meille mahdollisuuden kartuttaa osaamistamme Itämerestä ja BSAG:n toiminnasta. Upeaa on myös nähdä oma kädenjälkemme BSAG:n toiminnassa ja Itämeri-koulussa. Haluamme kiittää BSAG:n henkilökuntaa kesätyön mahdollistamisesta sekä OP-ryhmää kesätyökampanjasta, jonka kautta monet nuoret ovat saaneet kesätyön tänäkin vuonna.  

Hanna Höijer ja Kaapo Haapanen

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml