Siirry pääsisältöön

BLOGI: Micun mietteitä

Blogi

Havahduin muutama päivä sitten siihen, että on kulunut jo kolmen kuukautta siitä, kun aloitin BSAG:n toimitusjohtajana ja jo yli vuosi siitä, kun tulin BSAG:lle. Syksy oli melkoista kiirettä ja loppuvuoden työt piti saada pakettiin. Sain myös juuri jätettyä eMBA-opintojeni lopputyön, joka vei kaiken vapaa-aikani syksyllä. Vihdoinkin voin siis ehkä hiukan hengähtää. Päässä on taas tilaa uusille ajatuksille, joten nyt on hyvä hetki tarkastella toimintaamme hieman syvällisemmin.

Olen viimeisen vuoden aikana monesti miettinyt, mitä BSAG on ja mikä tekee säätiömme niin ainutlaatuiseksi. Mielessäni taustalla pyörivät aikaisemmat kokemukseni yritys- ja järjestömaailmassa sekä yrittäjänä. Jokaisessa organisaatiossa on omat kiehtovuutensa, mutta BSAG:ssa minut on erityisesti yllättänyt muutama asia.

Monimuotoisuus ja toiminnan vahvat perusperiaatteet

BSAG:n työyhteisön monimuotoisuus ylittää kaikki aikaisemmat kokemukseni. Meillä on niin monenlaisia ihmisiä töissä ja laajaa asiantuntemusta, että keskusteluun saa takuuvarmasti aina uskomattoman määrän erilaisia näkemyksiä. Se on hurjan mielenkiintoista, mutta samalla se takaa, että todella mietimme asiat kokonaisvaltaisesti monesta eri vinkkelistä ja vältämme karikoita etukäteen. Nyt näen ihan konkreettisesti, mikä vahvuus monimuotoisuus on myös työpaikalla. Tästä saakin hienoja mielleyhtymiä luonnon monimuotoisuuden tärkeyteen. Diversiteettiä tarvitaan.

Toinen asia, jossa BSAG minusta onnistuu erityisen hyvin, on toiminnan kytkeminen arvoihin ja strategiaan. Tämä on jokaisen organisaation päänsärky ja tuottaa paljon työtä. Miten varmistetaan, että arvot ja strategia todella ohjaavat toimintaa ja pysytään fokusoidusti valitulla polulla?

Olen ollut hämmästynyt siitä, miten säätiömme perusperiaatteet ja strategiset painopisteet näkyvät niin selkeästi arjessa. Tätä en ole kokenut aiemmin. Identiteettimme keskeiset kulmakivet yhteen saattamisesta, aloitteen tekemisestä ja ratkaisuhakuisuudesta ovat jatkuvasti esillä. Arvomme muodostavat toimivat silmälasit tehdä päätöksiä arvolähtöisesti ja tarkastella uusia aloitteita – luonnon ja ihmisen harmoninen yhteiselo, rohkeus yrittää tehdä hyvää, ja avoimuus & rehellisyys. Näiden pohjalta on hienoa ponnistaa!

Tehdessämme isoja ja pieniä päätöksiä mietimme aina tekemisen vaikuttavuutta ja monihyötyisyyttä. Haasteiden kompleksisuuden ja juurisyiden ymmärtäminen on meille myös erittäin tärkeää. Tiedämme, kuinka helppoa on vahingossa ajautua kevyisiin pikaratkaisuihin, joista ei sitten ehkä olekaan laajemmin tai pysyvästi hyötyä. Tämä vaatii meiltä kaikilta kriittisyyttä ja riittävää keskittymistä, joten joudumme jatkuvasti tasapainoilemaan innostuneisuuden ja kärsivällisyyden välillä.

Päänvaivaakin löytyy

Kansalaisjärjestössä talous aiheuttaa aina jonkinlaista huolta. Vaikka meillä juuri tällä hetkellä on toiminta vakaalla pohjalla mm. hyvin onnistuneen joulukampanjan ja projektirahoituksen ansiosta, on jatkuvasti pohdittava tulevaisuutta. Jokainen lahjoitus ja projektirahoitus on ansaittava ja se vaatii kovaa työtä. Projekteihin liittyvä raportointi ja taloushallinto on suhteellisen kompleksista ja työllistävää pienessä organisaatiossa, jossa hallinto halutaan pitää mahdollisimman pienenä.

BSAG:n toiminta on kasvanut viime aikoina ja meillä on hienoja uusia aloitteita. Onkin tosi mukavaa nähdä, että voimme tehdä entistä enemmän Itämeren eteen ja työllemme on kysyntää. Mutta samalla on pidettävä huolta ihmisten jaksamisesta ja voimavarojen riittävyydestä. Meillä on niin innostuneita ihmisiä töissä, että välillä pitää jo jarruttaa tekemistä. Olemmekin nyt rekrytoineet lisää hienoja osaavia asiantuntijoita, mutta kasvuvauhti ei saa olla liian kova. Organisaation pitää myös pysyä perässä.

Viestinnän vaikeus ja kiehtovuus

Olen paljon pohtinut myös viestinnän vaikeutta. Meille BSAG:lla on kriittisen tärkeää toimia rakentavasti ja kaikkia toimijoita arvostaen. Se on myös henkilökohtainen kulmakiveni. Koska jokainen ihminen kuitenkin toimii omista kokemuksistaan ja tunteistaan lähtien, kuulija ei aina tulkitse viestiä toivotulla tavalla. Saatamme myös tahattomasti tehdä virheitä sanavalinnoissa tai painotuksissa. Itse ajattelen, että viesti on juuri se, miten kuulija sen tulkitsee. Eli viestintä on viestijän vastuulla. Toisaalta, kuulija voi myös vaikuttaa siihen, miten viesti vastaanotetaan. Nykyisessä keskusteluilmapiirissä törmää myös tahalliseen väärinymmärrykseen, mikä tekee viestinnästä vieläkin vaikeampaa.

Viestintä on toisaalta myös erittäin kiehtovaa, koska onnistuessaan se voi olla juuri se asia, jolla viheliäinen tilanne ratkaistaan. Opintojeni lopputyö käsitteli Carbon Actionin sidosryhmäyhteistyötä ja sitä, miten isoja systeemimuutoksia viedään onnistuneesti eteenpäin. Opintoni osoittivat kuinka viestintä on avainroolissa myös isoissa yhteiskunnallisissa muutosprosesseissa. Viestinnän valinnat ja painotukset käytännössä ratkaisevat tavoitteisiin pääsemisen.

Vaikuttava, asiantunteva ja ratkaisukeskeinen viestinä on yksi BSAG:n ykkösvahvuuksista, joten olen tässä suhteessa rauhallisin mielin. Olemme myös hieno esimerkki siitä, että kaikki BSAG:laiset vievät viestiämme eikä viestintää ole eristetty ”viestinnän yksikköön”. Mutta myös meidän pitää jatkuvasti peilata tätä ja kriittisesti arvioida, miten viestimme sekä ulkoisesti että sisäisesti. Ja voimme aina parantaa viestinnän selkeyttä ja läpimenoa isossa yleisössä. Tämä onkin yksi konkreettisista tavoitteistamme tälle vuodelle.

Näillä mietteillä toivotan kaikille mukavaa vuoden alkua ja toivottavasti talvi tulisi vielä jossain vaiheessa!

 

Michaela Ramm-Schmidt
Toimitusjohtaja

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml