Siirry pääsisältöön

Carbolla on asiaa Myrskylässä: Syyskasveilla varmuutta viljelyyn

Uutinen Carbon Action Uudistava maatalous

Myrskylän keskustan kupeessa sijaitsevalla Toni Lindqvistin tilalla keskustelemassa ovat tuttuun tapaan viljelijä sekä tutkija, Baltic Sea Action Groupin suunnittelija Eliisa Malinin johdolla tietenkin. Tällä kertaa Carbon tutkijavieraana on professori Jussi Heinonsalo Helsingin yliopistosta.

Helteinen päivä jälleen kerran, mutta onneksi tarjolla oli virkistävää juomaa. Podcast ehdittiin juuri nauhoittaa, ennen kuin taivas repesi – ukkosmyräkkä oli melkoinen! Etualalla papereitaan järjestelee Eliisa, takana seisoo Metropolian opiskelija Anna Hirvi. Mikkien takan lymyilee niin ikään Metropoliassa opiskeleva Olli Kietäväinen, ruutupaidassaan tilan isäntä Toni ja oikealla istuskelee Jussi. Kuva: Sanna Söderlund

Toni uskoo siihen, että etukenossa oleminen auttaa viljelijää tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa muun muassa viljelyn kehittämistä uudistavaan suuntaan. Siksi tilalta löytyy muun muassa harvinainen viljelykierto, johon on sisälletty myös syyskasveja, riskiä hajauttamaan. Tänä vuonna viljelyssä on ainakin kuminaa, öljyhamppua, ruista, syysvehnää, mallasohraa ja hernettä.

Rehevän kuminakasvuston edessä on helppo olla iloinen. Kumina on luontainen muokkaaja, ja Tonin kokemuksen mukaan sen kanssa pärjää minimimuokkauksella. Vasemmalla Jussi, sitten Eliisa ja oikealla Toni. Kuva: Sanna Söderlund

Tonin ajatukset ympärivuotisesta aidosta kasvipeitteisyydestä ovat juuri Carbon Actionin ytimessä, sillä tarkoituksena on vastata siihen haasteeseen, kuinka peltomaat pystytään kääntämään hiilen lähteestä sen varastoksi. Jussi kertoo roolistaan sateenvarjoksi kasvaneessa Carbon Actionissa:

”Tehtävänäni on selvittää, kuinka saadaan hiili pysymään maaperässä, miten kauan se pysyy, mikä on mikrobien ja hiilen vuorovaikutus, ja miten ne liittyvät toisiinsa. Tässä tärkeässä osassa on se, että tehdään yhdessä.”

Toni kertoo, että on todella palkitsevaa viljelijöille olla mukana tutkimuksessa, ja Jussi komppaa, että sama toisinkin päin. Jussi toimii professorina metsämaantieteessä, ja siksi rinnalla kulkevat, 4 vuotta sitten alkaneet maatalousmaan hommat ovat tuoneet uutta oppia ja innostusta työhön.

”Yhteiset koulutustilaisuudet ovat olleet mieleenpainuvia. Opin maataloudesta paljon. Ilman viljelijätaustaa arkipäivän haasteet eivät ole tutkijoiden näkökulmasta tuttua, on siis todella tärkeää siksi saada viljelijäkontakteja”, Jussi pohtii.

Luonnon monimuotoisuus vaikuttaa hiilen kiertoon

Luonnon monimuotoisuudella on paljon hyötyjä, ja tutkijat yrittävät selvittää, kuinka monimuotoisuus vaikuttaa hiilen kiertoon. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo.

”Logiikka on yksinkertainen: Kasvilajiston monimuotoisuus hyödyntää maaperää tehokkaammin ja siten saada tehokkaampaa tuotantoa. Ne vaikuttavat toisiinsa ja lisäävät hiilivarastoa. Vaikeampi tehtävä sitten onkin selvittää, miten nämä vaikuttavat hiilivarantoon”, Jussi valottaa.

Toni pohtii myös sitä, että on vaikeaa erotella, mikä toimenpide on vaikuttanut mihinkin asiaan. Tilalla tehdään niin laajasti uudistavan viljelyn toimenpiteitä, että aikaan on saatu se toivottu positiivinen itseään uudistava kierre. Kuuntele lisää tämän kaksikon mietteitä Carbolla on asiaa! -podcastista.

Carbolla on asiaa! -henkilökunta kiittää ja kumartaa tällä erää! Ensi kesänä on aivan uudet kujeet ja Carbon asiat muuttuvat yhä vain kiinnostavammiksi. On ollut hienoa olla seurassanne, kuullaan taas vuonna 2022!

T: Sanna ja Lissu, BSAG:n uskolliset ikuiset innostujat ja innostajat.

Täältä löydät kaikki 2. kauden Carbolla on asiaa! -jaksot!

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml