Siirry pääsisältöön

Carbon Action Hiilitilat: Verkatakkila

Uutinen Uudistava maatalous

Sarjamme Esittelyssä Carbon Action -hiilitila esittelee Carbon Actioniin kuluvia viljelijöitä ja heidän tilojaan. Sarjan tarkoituksena on kertoa tilan toiminnasta ja valottaa viljelijöiden ajatuksia toimintatapojensa takana. Tervetuloa mukaan tilakierroksille!

Tietoja tilasta:

Ensimmäisenä esittelyssä on Verkatakkilan tila Vihdissä. Sitä pyörittää nuori viljelijäpari Sirkku Puumala ja Patrick Nyström.

Viljelyksessä on noin 200 hehtaaria peltoa kolmen eri tilakeskuksen alueella. Maan kasvukunnon vaalimisesta innostunut viljelijäpari on tehnyt aktiivisia toimenpiteitä kasvukunnon hyväksi viitisen vuotta.

Viljelykierrossa tällä tavanomaisella kasvinviljelytilalla on mallasohraa, kuminaa, syysvehnää, syysruista, härkäpapua sekä maanparannusnurmea.

Nurmi hoitaa maata

Asioita maan kasvukunnon parantamiseksi on Verkatakkilassa pohdittu monipuolisesti ja ryhdytty toteuttamaan. Ensisijaisia asioita ovat vesitaloudesta huolehtiminen ja monipuolinen viljelykierto, jossa on mukana myös maanparannusnurmea, eli nurmen ainoa tarkoitus on toimia maaperän parantajana!

– On oikeastaan hassu ajatus, ettei nurmea voisi viljellä, vaikka ei olisi karjaa jolle rehu menee. Meilläkin on karjaa, mutta se vain on maan alla! Sirkku naurahtaa.

Viisaita sanoja, kuten puheliaalla Sirkulla yleensäkin on. Eihän nurmea tarvitse kylvää heti hehtaaritolkulla, vaan sen voi lisätä näppärästi mukaan kiertoon hoitamaan peltoja tarpeen mukaan. Nurmella on maan kasvukunnon parantamisen lisäksi monenlaisia hyötyjä, kuten hiilensidonta.

Sirkku ja Patrick nurmipellollaan. Maan kasvukunnon parantamiseksi on kylvetty kolme kesää sitten kuusilajinen nurmi, jota on tarpeen mukaan täydennetty. Pelto on jankkuroitu eli syväkuohkeutettu viime vuonna, jotta syväjuurisilla nurmikasveilla olisi mahdollisuus mureuttaa maata mahdollisimman tehokkaasti.

Kylvökone ja kamera pyörivät

Olemme kokoontuneet Verkatakkilaan paitsi juttelemaan mukavia, myös kuvaamaan tulevan verkkokoulutusalustamme materiaaleja. Kuvaaja hyppää koneen kyytiin ja sillä aikaa keskustelemme Sirkun kanssa Carbon Actioniin osallistumisesta.

– Tiedätkö, kyllä se on voimaannuttavaa, että näkee itse sen, miten pystyy vaikuttamaan siihen maan kasvukuntoon. Tavallaan se, että et ole pelkästään sen sään armoilla, vaan voit myös vaikuttaa, Sirkku pohtii.

Yllätyn positiivisesti, sillä tämä on asia, jota Carbon Actionissa pyrimme saamaan aikaan; tunnetta, että pystyy vaikuttamaan, olemaan aktiivinen toimija ja tulevaisuuden tekijä. Toivoa on!

Jokainen Carbon Action tila on valinnut itselleen koelohkon, jossa toisella puolella testataan hiilen varastoitumista edistäviä toimenpiteitä ja toinen puoli on verrokkialaa. Toimenpideryhmänä Sirkulla ja Patrickilla on kerääjä- ja syväjuuriset kasvit. Seuraamme koelohkon kylvämistä, lohkolle tulee mallasohraa höystettynä kerääjäkasvilla, samaan aikaan kylvettynä.

Maataloudesta ja politiikasta

– Mä en sitten halua puhua maatalouspolitiikkaa. Olen huono siinä, tai no onhan mulla mielipiteitä, mutta en mielelläni puhu niistä, Sirkku sanoo ja myötäilen. Kerron, etten minäkään välitä puhua maatalouspolitiikasta nyt.  Hetken päästä huomaamme puhuvamme sujuvasti maatalouspolitiikkaa, ja se naurattaa meitä kovasti.

Patrick pysäyttää kylvökoneen, ja kuvaaja hyppää pois kyydistä.

– Onpa pölyistä, onko tätä pölyämistä hyvä kuvata ollenkaan? kuvaaja kysyy. Toteamme yhdessä, että pölyä on kuvattu, koska pölyä syntyy maanviljelyn yhteydessä, kuivalla kylväessä. Millään tilalla tuskin olosuhteet ovat niin otolliset, että koskaan ei kylvöaikana pölyäisi ja tuuli kuljettaisi pintamaata mukanaan jonkun verran. Pöly päätyy siis videolle, jonka on tarkoitus kertoa aidosta maanviljelystä, ei tarjota kaunisteltua totuutta.

Kuvaajalla oli pölyiset olosuhteet kylvökoneen kyydissä, kun Patrick kylvi Carbon Action koelohkolle mallasohraa ja kerääjäkasvia.

Mietimme, että hiiliviljelyssä ei ylipäätään ole tarpeellista kategorisoida asioita niihin, joita ehdottomasti ei saa tehdä tai täytyy tehdä. Jokainen tila on omanlaisensa, ja tärkeintä on hahmottaa kokonaisuus sekä asioiden mittasuhteet.   

 – Tuotantopellolla hiiltä sekä sitoutuu että hajoaa ja eri toimenpiteiden yhteisvaikutukset ratkaisevat sen, kääntyykö hiilitase positiiviseksi vai negatiiviseksi, Sirkku summaa.

Vaikuttavia tekoja, pieniä ja suuria

Monimuotoisuutta voi vaalia myös pienillä teoilla ja näin saada lisää monimuotoisuutta peltoluontoon.

– Ottakaapa muuten kuva tästäkin! Sirkku huikkaa, ja osoittaa pientä metsäsaareketta peltojen keskellä. Sen reunaan on jätetty pieni, heikkotuottoinen kaistale nurmelle, pois satokasvien tuotannosta, ihan vain monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Saareke onkin hyvä esimerkki siitä, että asioita voi tehdä monella tavalla, ei aina tarvitse tehdä suuria muutoksia, että saa tilan monimuotoisuutta kohennettua.

Keskustelemme Sirkun ja Patrickin kanssa ylipäätään teoista, pienistä ja suurista. Kokeilemisesta ja uskaltamisesta. Asenteesta ja suhtautumisesta.

– Kokeilla kannatta rohkeasti. Voi aloittaa tosi pieneltä alalta, Sirkku kannustaa muita viljelijöitä hiiliviljelytoimenpiteisiin ja maan kasvukunnon parantamiseen.

– Kyllä, vaikka vain neliön alueelta ja laajentaa sitten kokeitaan pikkuhiljaa, Patrick ehdottaa, ja lisää sitten vielä mietteliäänä: Itsekin kyllä voisi uskaltaa vielä enemmän.

– Ensi kerralla uskalletaankin, Sirkku nyökkää päättäväisesti sanojensa vakuudeksi.

Asiota pitää uskaltaa katsoa monelta kantilta sekä haastaa itseään.
– Mukavuusalueella, mutta sen rajoja pikkuhiljaa venyttäen, Sirkku tuumii.

Huomaamme lintuparven pellolla. Hanhia ja joutsenia on satoja ja satoja. Niistä voisi olla haittaakin.

– Ei ole ollut haittaa. Kyllähän ne tuppaavat laiduntamaan lyhyeksi tuon nurmen, mutta…. niin, lopulta asioissa on kyse siitä, miten niihin asennoituu. Asenteensakin voi valita, Sirkku miettii. Heidän tilallaan tilanne ei ole niin paha, että se vielä vaikuttaisi. Kyllähän se monilla on vaikeampi, pariskunta tietää.

On aika lähteä, lämminhenkisen päivän päätteeksi. Sirkun ja Patrickin luona on aina ilo käydä. Ystävällinen vastaanotto on taattu, vaikka halauksia ei tällä kertaa koronaetäisyyksien vuoksi voidakaan vaihtaa.

Katso lyhyt tilaesittely videolta:

Liity mukaan Carbon Action Klubiin! Ilmoittaudu tästä

Sirkkua ja Patrickia haastatteli, ja sen kuviksi ja tekstiksti tuotti Sanna Söderlund Baltic Sea Action Goupista. Sanna toimii koulutuspäällikkönä ja tekee viljelijäyhteistyötä.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml