Siirry pääsisältöön

Fazer uusii Itämeri-sitoumuksensa

Uutinen

Fazer on tehnyt Baltic Sea Action Groupille uuden viisivuotisen Itämeri-sitoumuksen. Uuden sitoumuksen neljä osa-aluetta ovat kiertotalous, kestävä viljanviljely, vesivastuullisuus ja valikoiman kehittäminen. Tavoitteena on kehittää tuotantoa, toimintatapoja ja tarjoomaa Itämeren ekologista tilaa edistävällä tavalla. Sitoumus on jaettu välitavoitteisiin, jotka toimivat myös tarkistuspisteinä sitoumuksen edistymiselle.

Kiertotaloutta edistääkseen Fazer pyrkii mahdollistamaan turvallisen ravinteiden kierrätyksen, ehkäisemään jätteen ja hävikin syntyä sekä lisäämään materiaalitehokkuutta. Hävikin vähentämiseksi on asetettu liiketoiminta-aluekohtaiset tavoitteet.

Viljanviljelyä kehitetään edelleen kestävämmäksi yhteistyössä Fazerin arvoketjun kanssa. Fazerin tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki sen käyttämä vilja Suomessa ja Ruotsissa täyttää kestävän viljelyn periaatteet.

Vesivastuullisuuden kehittämiseksi Fazer laatii suunnitelman, joka määrittelee toimenpiteet ja tavoitteet liittyen veden kulutukseen, jätevesiin sekä vesiniukkuuteen arvoketjussa.

Fazer kehittää lisäksi valikoimaa. Valikoimassa pyritään painottamaan kotimaisuutta, hyödyntämään sesonkeja, lisäämään kasvipohjaisia ruokia, edistämään kestävän proteiinin käyttöä sekä pienentämään ruokahävikkiä.

”Voimme vaikuttaa ruuantuotannon eri vaiheissa siihen, että arvokkaita ravinteita päätyy veteen vähemmän. Esimerkiksi kestävän viljanviljelyn periaatteet sisältävät konkreettisia toimenpiteitä, joilla ravinteet pidetään pelloilla kasvien käytössä ja poissa vesistöistä. Itämeri-sitoumus kokoaa toimenpiteemme yhteen”, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

”Alansa merkittävänä toimijana Fazerin teot näyttävät tietä muillekin. Se on merkittävää, koska ruuantuotannossa on valtava mahdollisuus vaikuttaa niin Itämeren kuin ilmaston tilaan. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Fazer on sitoutunut kehittämään ruoantuotannon kestävyyttä pitkäjänteisessä yhteistyössä”, BSAG:n perustajajäsen Ilkka Herlin iloitsee.

Fazer teki ensimmäisen Itämeri-sitoumuksensa BSAG:lle vuonna 2013. Sen puitteissa Fazer onnistui vähentämään energiankulutustaan 14 % tuotettua tonnia kohti, ja uusiutuvan sähkön osuus kasvoi 88 %:in. Suomessa, Ruotsissa ja Latviassa uusiutuvan sähkön osuus Fazerin tuotannossa on 100 %. Kestävän viljanviljelyn periaatteet valmistuivat vuonna 2017. Fazer Myllylle luotiin vastuullisuusohjelma, ja Fazer Food Services kannusti ravintoloissaan kasvisten osuuden kasvattamiseen erilaisin keinoin.

Edellinen sitoumus onnistui ja tuotti hyviä tuloksia, mikä kannustaa Fazeria jatkamaan samalla linjalla myös uuden sitoumuksen toteuttamisessa. Ruoan tuotanto- ja kulutustavoilla on huomattava vaikutus ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvinvointiin. Näin ollen ruoka tarjoaa myös merkittäviä mahdollisuuksia ratkaista ongelmia.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml