Siirry pääsisältöön

Hiiliviljelijäkoulutus Valion maitotilayrittäjille Kalajoen hiekkasärkillä

Uutinen

Baltic Sea Action Group ja Valio aloittivat vuoden 2018 lopulla ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävän yhteistyön. Yhteistyön aikana BSAG ja Valio järjestävät valiolaisille maitotilayrittäjille hiiliviljelijäkoulutuksia. Ensimmäiseen hiiliviljelijäkoulutukseen 16.-17.4.2019 Kalajoella osallistui 70 valiolaista maitotilayrittäjää.

Kaksipäiväisen ”Maitotiloista hiilitiloja” -koulutuksen aikana maitotilayrittäjät perehtyivät asiantuntijoiden johdolla hiiliviljelyyn, miettivät ryhmätöissä millainen on tulevaisuuden hiilimaitotila ja suunnittelivat oman tilan hiiliviljelyä. Koulutuspaikka kylpylähotelli Sani tarjosi lisäksi loistavat puitteet sekä kylpylässä rentoutumiseen että hiekkasärkillä ulkoiluun.

Ensimmäinen päivä käynnistyi Valion tutkimus- ja teknologiajohtaja Anu Kaukovirta-Norjan avaussanoilla. Kaukovirta-Norja esitteli osallistujille Valion hiilineutraaliin maitoketjuun tähtäävää Valio CARBO -hankekokonaisuutta, johon myös yhteistyö BSAG:n kanssa sisältyy.

Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijan Jussi Heinonsalon esityksessä päästiin perehtymään siihen, kuinka hiilensidonta on mahdollista yhteistyössä maaperän mikrobien kanssa. Osallistujat kommentoivat Heinonsalon esitystä toteamalla, että maidontuottajille pötsimikrobit ovat jo tuttu yhteistyökumppani, joten eiköhän yhteistyö luonnistune myös maaperän mikrobien kanssa. Nurmenviljelyn hiilensidonnasta saatiin perusteellinen annos tutkimustietoa Luonnonvarakeskuksen johtavan tutkijan Perttu Virkajärven esityksestä.

Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi kertoi koulutettaville nurmenviljelyn hiilensidonnasta.

Hiiliviljelijä Kilpiän tilalta ja Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Tuomas Mattila kertoi osallistujille tilan kokonaisvaltaisesta hoitamisesta (holistic management) ja herätteli pohtimaan oman tilan tulevaisuutta, mikä toimi hyvänä johdantona Tulevaisuuden maitotila –ryhmätyöhön.

Ensimmäisen koulutuspäivän päätteeksi siirryttiin kylpylään rentoutumaan tai vaihtoehtoisesti ulkoilemaan hiekkasärkille upean aurinkoisessa kevätsäässä ennen kokoontumista yhteiselle illalliselle.

Virkeimmät aloittivat toisen koulutuspäivän aamu-uinnilla. Toisen päivän alkuun saatiin kuulla erittäin kokeneelta nurmiasiantuntijalta Anu Ellältä nurmien hyvästä ja monipuolisesta hoidosta. Hyvinvoiva nurmi on perusta niin tuotannolle kuin hiilensidonnallekin. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Kristiina Reginan esitys käsitteli turvemaiden hiiliviljelyä eli kuinka hiilen häviämistä turvemailta voidaan hidastaa.

Lounaan jälkeen hiiliviljelijä ja herefordkasvattaja Johanna Jahkola kertoi hiiltä maksimaalisesti sitovasta laidunnuksesta. ”Karjankasvattaja, nurmenviljelijä, mikrobien kasvattaja” kuvasi Jahkola viljelijän monia tehtäviä ja rooleja. Koulutuksen päättäneessä esityksessä Tuomas Mattila korosti jatkuvaa kasvipeitteisyyttä peltojen hiilinielujen perustana. Yhteyttämistä lisäämällä peltoihin saadaan ruokaa mikrobeille, jotka varastoivat hiiltä maahan kestävästi.

Päätössanoissaan Hiilineutraalin maitoketjun johtaja Juha Nousiainen painotti, että osaamista ja sen kehittämistä tarvitaan, jotta tavoite hiilineutraalista maitoketjusta saavutetaan. Lopuksi osallistujille jaettiin todistukset osallistumisesta BSAG:n ja Valion hiiliviljelijäkoulutukseen.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml