Siirry pääsisältöön

Hiiliviljely-yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa

Uutinen Uudistava maatalous

Vaikka maatalousmaan potentiaali hiilensidontaan on huomattavasti suurempi, myös kaupungeissa on potentiaalista pinta-alaa hiilen varastoimiseen ilmakehästä takaisin maaperään. Kaupunkivihreän hiilensidontaa tutkitaankin jo muun muassa Ilmatieteen laitoksen Carbocity -projektissa, jolla on vahva linkki Carbon Action -tutkimukseen. BSAG on mukana Helsingin kaupungin Puistot kukkakedoiksi-projektissa, jonka kaupunkilaiset ideoivat ja äänestivät rahoitettavaksi OmaStadi-budjetoinnista.

OmaStadi-rahoituksella valitaan noin 10 puistoa, joissa osa puistosta muutetaan intensiivisesti hoidetusta monokulttuurinurmesta monimuotoisuutta ja hiilen varastoitumista paremmin tukeviksi niityiksi. Kaupunkilaisten ehdottamia kohteita on käyty läpi keväällä 2020 ja lopulliset kohteet ja niissä tehtävät toimenpiteet valitaan kesällä 2020. Toimenpiteitä aloitetaan mahdollisuuksien mukaan jo kesällä 2020. Varsinaisesti niityt perustetaan ja infotaulut saadaan Helsingin puistoihin kesällä 2021.

Ilmastonmuutosta hillitsevän maaperän hiilen sidonnan lisäksi kaupunkihiiliviljelyllä haetaan hyötyä myös luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen. Maaperän rakenteen parantaminen lisää vedenpidätyskykyä ja vähentää päästöjä Itämereen ja muihin vesistöihin.

BSAG:n rooli on tuoda asiantuntemusta toimenpiteiden valintaan ja niistä viestimiseen, Carbon Action ja stn MULTA -hankkeisiin nojaten. Helsingissä saatuja kokemuksia paketoidaan muissa kaupungeissa monistettavaksi kokonaisuudeksi Sitran Tulevaisuuslabrassa.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml