Siirry pääsisältöön

Koe maaperän ihmeitä LUX Helsingissä 5.- 9.1.2022

Uutinen Uudistava maatalous

Tänään aukenevassa LUX Helsingissä voi kokea matkan maaperän monimuotoisiin ihmeisiin aikavälillä 5.- 9.1.2022. Teos ’Sen lauluja laulamme’ on projisoitu 3D-animoitu videoteos, joka johdattelee katsojan toisenlaiseen metsämaisemaan. Se muistuttaa siitä, että me kaikki syömme ’maaperän leipää’, laulakaamme myös sen lauluja kaikkialla yhteiskunnassa. Taustalla on pitkäjänteinen ja hedelmällinen tieteen ja taiteen yhteistyö Carbon Action -alustalla.

On tulevaisuutemme kannalta ratkaisevaa, kuinka hyvin osaamme huomioida maanalaista toimintaa ja ymmärtää sen tarjoamien ekosysteemipalveluiden todellisen arvon. Näkymätön metsä luo elämän edellytykset näkyvälle.

”Metsämaaperässä puut toimivat eräänlaisina moottoreina, jotka puskevat hiiltä eli energiaa maan ekosysteemiin. Puut käyttävät energiaansa mahdollisimman paljon kasvuun, mutta ne tarvitsevat sitä varten ravinteita. Maaperän bakteerit, pieneliöt ja -eläimet ikäänkuin louhivat näitä ravinteita vapaaksi niiden pysyvämmistä muodoista. Puu vaihtaa energiaa saamiinsa ravinteisiin” , kertoo taiteilija-tutkija Teemu Lehmusruusu.

”Tästä syntyy ajatus maanalaisesta talousjärjestelmästä. Ja koska me syömme maaperän leipää, eli elämme sen ravintoketjun varassa, meidän tulee myös laulaa sen lauluja, eikä pitää tätä elämän kannalta kriittistä ekosysteemipalvelua itsestäänselvänä. Ajatus on tuoda esiin ja tehdä kunniaa maaperän elämää luoville voimille”, Lehmusruusu jatkaa.

Soil Searchers Collective:n teos Sen lauluja laulamme projisoituna UPM-Kymmene pääkonttorin toimistorakennukseen.

UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö on mesenoinut taideteoksen festivaaleille. Teospaikka UPM-Kymmenen pääkonttorin luona toimii eräänlaisena agorana eli luo Helsingin tärkeimpien julkisten rakennusten keskelle keskustelua kokemuksien kautta – teos ei ole pelkästään näyttävä, vaan taiteilijat tuovat teoksellaan esille, miten maaperä on pyhä.

Teoksen työryhmän muodostavat taiteilija-tutkija Teemu Lehmusruusu, 3D-taiteilija
Vilja Achté, muusikkoduo Wimme & Rinne. Lisäksi tieteellistä konsultaatiota ovat tarjonneet Jussi Heinonsalo Helsingin Yliopistosta ja Liisa Kulmala Ilmatieteen laitokselta.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml