Siirry pääsisältöön

KOFFin Itämeri-ystävällinen jouluolut tulee kahdelta uudistavasti viljelevältä tilalta

Uutinen Yritysyhteistyö

Itämeri-sitoumuksen tehneen Sinebrychoffin jouluolut on tänä vuonna valmistettu kahden uudistavasti viljelevän tilan mallasohrasta. Ohra on kasvatettu Sirkku Puumalan ja Patrick Nyströmin Carbon Action -tilalla Vihdissä ja Antti Finskasin tilalla Iitin Vuolenkoskella. Baltic Sea Action Group on arvioinut tilojen Itämeri-ystävällisyyden.

Jouluoluen marrasohra tulee Sirkku Puumalan ja Patrick Nyströmin Carbon Action -tilalta Vihdistä ja Antti Finskasin tilalta Iitin Vuolenkoskelta. Kuva: Sinebrychoff

KOFF Jouluoluen viljelijät on jälleen valittu mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi näin jäljittää pellolta pulloon. Viking Maltin suorittaman auditoinnin lisäksi BSAG on arvioinut tilojen toiminnan Itämeri-ystävällisyyden.

Auditoinnissa ja arviossa tarkasteltiin tilan viljelyä, lajikkeiden valintaa, lannoitusta, viljelykiertoa, ohran kuivaamista ja varastointia. Uudistava viljely varastoi hiiltä maaperään ilmastonmuutosta hilliten. Hyvän sadon lisäksi tavoitellaan maaperän jatkuvaa kasvukunnon parantamista, luonnon monimuotoisuuden ja maan hiilivaraston kasvua sekä toimivaa vesitaloutta.

Carbon Action edistää uudistavan viljelyn käytäntöjä ja tutkii hiilen varastoitumista maaperään

”Tilamme on yksi Suomen noin sadasta Carbon Action -tilasta. Carbon Action -alustalla viljelijät ja tutkijat jakavat kokemuksiaan ja osaamistaan uudistavan viljelyn suhteen. Meille on myös tärkeää, että raaka-aineitamme ostava elintarvikeketju jakaa arvomme ja kaikki ketjun toimijat osallistuvat yhdessä tehtävään ympäristötyöhön”, kertoo Sirkku Puumala Verkatakkilan tilalta.

Carbon Action on ainutlaatuinen ja pitkäaikainen yhteistyö, jossa viljelijät, tutkijat ja yritykset edistävät uudistavaa viljelyä ruuantuotannon, ympäristön ja Itämeren hyväksi.

Viljelyksessä Verkatakkilassa on noin 200 hehtaaria peltoa kolmen eri tilakeskuksen alueella. Maan kasvukunnon vaalimisesta innostunut viljelijäpari on tehnyt aktiivisia toimenpiteitä kasvukunnon kohentamiseksi jo seitsemän vuotta. Tilan viljelykierrossa on mallasohraa, kuminaa, syysvehnää, syysruista, härkäpapua sekä maanparannusnurmea.

Jouluolut on Itämeri-ystävällistä, ja Sinebrychoff myös valmistaa kaikki juomansa hiilineutraalisti. Kuva: Sinebrychoff

”Viljelytyö on ilmastotyötä” – Antti Finskas

”On ollut ilo saada seurata jo vuosia Verkatakkilan tilan viljelijäparin innostunutta ja ennakkoluulottomasti kokeilevaa otetta maan kasvukunnon parantamiseksi ja ympäristön hyväksi. Myös Finskaksen tilalla tehdään hienoa ja pitkäjänteistä työtä samojen tavoitteiden eteen. Molemmat tilat ovat viime vuosina esimerkiksi panostaneet kerääjäkasviseosten käyttöön myös mallasohralla ja lisäävät näin tilan monimuotoisuutta”, kertoo Carbon Actionin viljelijäyhteistyöstä vastaava Soja Sädeharju BSAG:sta.

”Hyvän ja laadukkaan sadon tuottaminen kestävästi on toiminta-ajatuksemme. Yhteistyö ja uuden oppiminen osaavassa verkostossa on innostavaa. Viljelytyö on myös ilmastotyötä”, viljelijä Antti Finskas kertoo.

Sinebrychoff valmistaa kaikki juomansa hiilineutraalisti, eli Keravan panimolla tai virvoitusjuomaosastolla ei käytetä lainkaan hiilipohjaista energiaa. Lisäksi pienet, jäljelle jääneet päästöt tuotannossa on kompensoitu.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml