Siirry pääsisältöön

Lukulistalla: Kirjavinkkejä maaperästä ja maataloudesta

Blogi Uudistava maatalous Carbon Action

Kaipaatko maadoittavia lukusuosituksia kesälomalle? BSAG:n asiantuntijat suosittelevat kirjoja, joiden teemoina ovat maaperä, maatalous ja ruoantuotanto.  

C: Henri Uotila

Kirjallisuus avaa ovia uusiin maailmoihin ja lisää ymmärrystä monitahoisista aiheista. Se voi myös sytyttää kiinnostuksen jalkojemme alla majailevaan mustaan kultaan eli maaperään. Lukulistalla-sarjassa BSAG:n työntekijät suosittelevat kiinnostavia kirjoja meitä kaikkia koskettavista teemoista.

BSAG:n meriluontotiimin projektipäällikkö Anna Klemelän suositukset tarkastelevat kestämättömästi toteutetun ruoantuotannon seurauksia fiktion ja tietokirjallisuuden kautta. Lue myös Annan suositukset luontokatoa käsittelevistä kirjoista.

Maataloustiimin biodiversiteettihankkeen projektipäällikkö Katri Salovaara vinkkaa tietokirjoja maataloudesta, bakteereista ja kotimaisesta ruoantuotannosta. Katrin listalta löytyy myös kirja, joka on täynnä sitä itseään eli kotipuutarhureillekin sopiva Lantakirja. 

Nappaa alta lukuvinkit seuraavalle kirjastokäynnille.  

Rappeuttava, säilyttävä vai uudistava maatalous? 

  • Regenerative agriculture -termistä on suomen kielessä alettu käyttää nimeä uudistava maatalous. Regeneraatio tarkoittaa vaurioituneen kudoksen paranemisprosessia ja sitä käytetään myös ekologiassa kuvaamaan ekosysteemin palautumista voimakkaasta häiriötilasta.  
  • Regeneratiivinen -sanan vastakohta on degeneratiivinen eli rappeuttava. Siinä elävän järjestelmän tila heikkenee vähitellen.  
  • Uudistavan ja rappeuttavan välissä on säilyttävä eli kestävä tila. 
  • Ruoantuotantojärjestelmä voi joko rappeuttaa, säilyttää tai uudistaa toimintaympäristöään. Minkä suunnan valitsemme? 

Katri Salovaaran kirjasuositukset

Tuuli Orasmaa: Maaseudun tulevaisuus 
Kirja nostaa esiin maatalouden monet haasteet ja kipukohdat ja avaa syitä niiden taustalla sekä pureutuu syihin maaseudun ja kaupungin kahtiajaon taustalla. Kirjoittaja Tuuli Orasmaa matkusti viljelijöiden luo kysyäkseen ja kuunnellakseen, mikä ruoantuotannossa mättää ja mitä sille pitäisi tehdä. Samalla Orasmaa kytkee kysymykset aikamme globaaleihin haasteisiin luontokatoon ja ilmastonmuutokseen.  

Pentti Huovinen: Parantavat bakteerit 
Ei pöpökammoisille! Vai ehkä sittenkin juuri heille. Kirja kertoo helppotajuisesti bakteerien vaikutuksista hyvinvoinnillemme. Kyllä, nimenomaan hyvinvoinnillemme. Bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo helppotajuisesti, miten tärkeässä roolissa tämä näkymätön porukka elämässämme on. Sen sijaan, että niistä kannattaa hankkiutua eroon, niille kannattaakin altistaa itseään. 

Tina Råman, Ewa Marie Rundqvist, Justine Lagache: Lantakirja – opas puutarhan maanalaiseen elämään 
Jokaisen kotipuutarhurin paras apuri on lanta. Tämä kirja antaa helppotajuisen, kiinnostavan ja visuaalisesti näyttävän katsauksen tuohon kasvien elämän eliksiirin. Lanta ei todellakaan ole vain lantaa. Siihen jää myös koukkuun.  

Jari Hanska, Saara Kankaanrinta, Henri Alen, Jarkko Lehtopelto: Suomalaisen ruuan laatukirja 
Kiinnostavia ja luutuneita käsityksiä ravistelevia näkökulmia tarjoava kirja meille kaikille kuuluvasta asiasta: suomalaisesta ruuasta. Yleistajuista luettavaa, vaikka olisitkin vain ruoan loppukäyttäjä ja hyödyllistä, jos olet sen tuottaja.  

Anna Klemelän kirjasuositukset

John Steinbeck: Vihan hedelmät 
Kirja maalaa kuvan siitä, mitä yhteiskunnalle tapahtuu silloin, kun maaperä kuihtuu. Vuonna 1939 ilmestynyt romaani on edelleen ajankohtainen! 

Michael Pollan: Omnivore’s Dilemma   
Kaikkiruokaisilla ihmisillä on nykymaailmassa todella paljon vaihtoehtoja sen suhteen, mitä ja miten tuotettua ruokaa syömme. Tietokirja, jossa esitellään erilaisia ruoantuotantomuotoja ja tapoja kuluttaa ruokaa. 

Ruoantuotantojärjestelmä voi joko rappeuttaa, säilyttää tai uudistaa toimintaympäristöään. Minkä suunnan valitsemme?

Lahjoita

Lahjoita nyt, sillä Itämeri on hengenvaarassa ja tarvitsee apuasi.

BSAG Uutiskirje

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Katri Salovaara

ÄITIYSVAPAALLA. Projektipäällikkö, uudistava maatalous, luonnon monimuotoisuus

katri.salovaara@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml