Siirry pääsisältöön

Tiedewebinaari viljelijöille 10.12. – Mitä metrin maanäytteet kertovat?

Tapahtuma Carbon Action Uudistava maatalous

Hiilen varastoitumisen ja ravinteiden käytön tehostamisen kannalta on joskus syytä kurkistaa syvälle maahan. Kolmellakymmenellä Carbon Action -maatilalla eri puolilla Suomea otettiin syksyllä 2019 poikkeukselliset, metrin syvyyteen asti ulottuvat maanäytteet. S-ryhmä rahoitti tutkimuksen.

Mitä sitten löytyy metrin syvyydestä suomalaisista pelloista? Helsingin yliopiston maaperätieteen tutkijat ovat päässeet käsiksi alustaviin tuloksiin, joista kuullaan ensimmäisen kerran viljelijöille suunnatussa Carbon Action Klubin tiedewebinaarissa perjantaina 10.12.2021 klo 9.30–11.30.

Jos et vielä ole jäsen, liity Klubiin pikaisesti. Liityttyäsi pääset ilmoittautumaan webinaariin. Webinaari järjestetään Teams-ohjelman välityksellä ja sitä ei tallenneta.

Katso ohjelma alta!

Ohjelma

9.30–9.40 – Webinaarin avaussanat, Eija Hagelberg, projektijohtaja, BSAG

9.40–9.50 – Taustaa metrin maanäytteiden analysoinnista ja tutkimuksen tarpeesta, Jussi Heinonsalo, professori, Helsingin yliopisto

9.50–10.05 Orgaanisen hiilen, typen ja fosforin varastot metrin kairanäytteissä Carbon Action -tiloilla – Sichu Wang, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto & Institute of Soil Science, Chinese Academy of Sciences, Nanjing, Kiina (esityksen pitää Jussi Heinonsalo)

Esityksessä käydään metrin kairanäytteenoton hiilen (C), fosforin (P) ja typen (N) varastojen päätulokset läpi. Esityksessä tarkastellaan myös C, P ja N:n keskinäisiä määräsuhteita, eli ns. stoikiometriaa.

10.05–10.20 – Fosforin määrän ja eri muotojen jakautuminen tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti viljeltyjen maiden syvyysprofiileissa – Oona Uhlgren, pro gradutyön tekijä, Helsingin yliopisto

Gradutyössä tutkittiin maan kokonaisfosforin, vesiuuttoisen fosforin ja eloperäiseen ainekseen sitoutuneen fosforin määriä savimaan syvyysprofiilissa. Esityksessä käydään läpi erilaisia fosforin määritykseen käytettyjä laboratoriomenetelmiä sekä työssä saatuja alustavia tuloksia.

10.20–10.35 – Tavanomaisen ja luomuviljelykierron pitkäaikaisvaikutukset maan orgaanisen aineksen määrään ja laatuun eri maasyvyyksissä – Anna-Reetta Salonen, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto & Wageningen University and Research, Hollanti

Tutkimuksessa tarkastellaan viljelytoimenpiteiden vaikutusta maan orgaanisen aineksen kokonaismäärään ja -laatuun. Orgaanisen aineksen laadun tarkastelemiseksi se jaetaan laboratorioanalyyseissa kahteen toiminnallisesti erilaiseen osaan, mineraaleihin sitoutuneeseen orgaaniseen ainekseen ja partikkelimaiseen orgaaniseen ainekseen. Partikkelimainen orgaaninen aines on polttoainetta maaperän eliöille, jotka kierrättävän ravinteita kasvien käyttöön, kun taas mineraaleihin sitoutunut orgaaninen aines on hiilen pitkäaikaisempi varasto. Esityksessä kerrotaan viljelyn vaikutuksesta maan orgaaniseen ainekseen eri maasyvyyksissä pitkäaikaiskenttäkokeessa.

10.35–10.50 – Maan sieniyhteisön monimuotoisuus ja juuribiomassa – Laura Häkkinen, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto

Juuret vaikuttavat maan hiilen määrään suoraan viemällä yhteyttämistuotteita maan eri kerroksiin ja epäsuorasti aktivoimalla maan mikrobitoimintaa ja erityisesti sieniä. Sienistä keräsienet ovat erityisen kiinnostuksen kohteena, sillä ne muodostavat ns. keräsienijuuria, jotka edistävät kasvien ravinne- ja vesitaloutta. Tutkimuksen alla on maaperän sieniyhteisöjen rakenne ja juuribiomassan määrää eri kerroksissa maatalousmaata. Tarkastelussa on tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti viljellyt ruis-, kaura/herne- ja nurmipellot.

10.50–11.05 – Maamonoliittikoe 2021–2022 – koe-esittely – Reija Heinonen, väitöskirjatyöntekijä, Helsingin yliopisto

Maamonoliittikokeessa tutkitaan leutojen ja sateisten talvien vaikutusta hiilen reaktioihin ja liikkeisiin maassa. Miten maan kyllästyminen vedellä vaikuttaa maan hiilitaseeseen ja hiilen pysyvyyteen maassa? Entä mikä vaikutus on kerääjäkasveilla? Kokeessa hyödynnetään kahdelta maalajiltaan erilaiselta pellolta otettuja 70 cm syviä maanäyteputkia.

11.05–11.30 Loppukeskustelu, kysymyksiä


Mitä metrin maanäytteet kertovat? -webinaari on ensimmäinen Carbon Action tiedewebinaari viljelijöille. Joulukuussa alkava webinaarisarja esittelee uunituoreita tutkimustuloksia, joita on saatu Carbon Action -tutkimustyössä. Webinaarit ovat suomenkielisiä ja suunnattu käytännön toiminnan tueksi viljelijöille. Tutustu Carbon Actionissa tehtävään tutkimukseen.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml