Siirry pääsisältöön

Peltotöitä ja perustutkimusta – esittelyssä BSAG:n uusin työntekijä Eliisa Malin

Uutinen

Baltic Sea Action Group sai joukkoonsa lisää rautaista maanviljelyn osaamista, kun Eliisa Malin aloitti työt säätiössä syyskuun alussa. BSAG oli Malinille entuudestaan tuttu Carbon Actionin kautta, sillä Malinin maatila on yksi Carbon Actionin hiilensidontamenetelmiä testaavista pilottitiloista.

– Mieheni kuuli Carbon Actionista oman työnsä kautta. Innostuimme heti. Oli mahtavaa päästä osaksi viljelijäjoukkoa, jossa uusia ideoita ei pelätä vaan hiiltä on lähdetty sitomaan peltomaahan tavoitteellisesti toisiamme tukien. Olen todella onnellinen, että mahduimme sadan hankkeessa mukana olevan maatilan joukkoon.

Carbon Actionin sata pilottitilaa on jaettu pienryhmiin, joissa testataan erilaisia hiiltä sitovia viljelykäytäntöjä. Malinien tila kuuluu All in -ryhmään, jossa kokeillaan kaikkia mahdollisia hiilen sidonnan keinoja. Suuremmilta haasteilta hiilensidontatyössä on ainakin toistaiseksi vältytty, mutta muokkauksen minimointi on tuottanut jonkin verran päänvaivaa.

– Kaikista vaikeinta meille on muokkauksen minimointi. Luomutilallamme joudumme huolellisesti harkitsemaan, miten lähdemme tätä toimenpidettä toteuttamaan. Se tulee vaatimaan meiltä jonkin verran kaluston uusimista ja töiden uudelleensuunnittelua. Aluskasvit ovat todella toimiva juttu, jota olemme tehneet jo vuosia. Sitä olisi mukava kehittää edelleen.

BSAG:n uusin vahvistus, hiiliviljelijä Eliisa Malin.

BSAG:n ote kestävän maatalouden edistämiseen on aina ollut käytännönläheinen, ja Malin tuo käytännön maatalousosaamisen entistä tiiviimmäksi osaksi säätiön toimintaa. Omien sanojensa mukaan Malin päätyi BSAG:lle ”vuoden kestäneen työhaastattelun” jälkeen, tutustuttuaan Carbon Actionia luotsaaviin Eija Hagelbergiin ja Sanna Söderlundiin.

– Carbon Actionin tapahtumissa totesin, kuinka tärkeää olisi päästä tekemään töitä hiilensidonnan parissa. Olen koulutukseltani agronomi, tarkemmin kasvipatologi ja kaipasin kovasti oman alani töitä muutenkin kuin maatilamme kautta. Sanoin tämän kerran ääneen pellon pientareella, ja kuinkas kävikään! Aloitin työt BSAG:lla syyskuun alussa.

BSAG:lla Malin tekee monenlaisia töitä, kuten Carbon Actioniin liittyvää tiedotusta, tapahtumasuunnittelua, koulutuksia, materiaalien tuottamista sekä yritysyhteistyötä. Malinin työn pääpaino on kuitenkin tutkimustiedon jalkauttamisessa viljelijöille ja neuvojille. Malin työskentelee tiiviisti MAANEUVO-hankkeessa, laatien oppaita ja kirjoituksia, joissa tärkeä perustutkimus ja uusin tutkimustieto pääsee suoraan viljelijöiden käyttöön.

– Työni on hurjan monipuolista, mutta niin tuntuu olevan kaikkien työ täällä BSAG:lla. Tämä työ on jännittävää ja nopeatempoista. Jokainen maanantai aloittaa uuden seikkailun kestävän maatalouden ihmemaassa!

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml