Siirry pääsisältöön

Saara Kankaanrinta ja Carbon Action ehdolla Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi

Uutinen Uudistava maatalous

Saara Kankaanrinta ja Carbon Action -alusta ovat ehdolla Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi.  Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinto jaetaan toimijalle, joka on esikuvallisesti ottanut luonnon ja ympäristön huomioon toiminnassaan tai joka on muutoin antanut merkittävän panoksen luonto- ja ympäristötyöhön.

Palkinto on jaettu vuodesta 1995 lähtien Pohjoismaiden neuvoston muiden palkintojen, kuten kirjallisuuspalkinnon rinnalla. Vuoden 2020 ympäristöpalkinnon teemana on biodiversiteetti ja sen merkitys hyvinvoinnin lähteenä ja elämän edellytyksenä. Palkintolautakunnan tehtävänä on valita 1. kierroksen ehdokkaiden joukosta aloitteet, joka ovat merkittävästi edistäneet luonnon monimuotoisuutta.

Carbon Action -toiminnan tavoite on edistää ja tieteellisesti todentaa hiilen varastoitumista ilmakehästä takaisin maaperään maatalouden keinoin. Carbon Actionissä biodiversiteetti on sekä tavoite että keino: monimuotoinen peltoekosysteemi on kestokykyisempi ja sitoo hiiltä paremmin.

Kankaanrinnan ideoima Carbon Action on kasvanut kansainvälisestikin ainutlaatuiseksi alustaksi, jossa on mukana 100 pilottitilaa, useita tutkimushankkeita ja ruokaketjun yrityksiä. Ruoantuotannon ohessa tehtävä hiiliviljely hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa ruokaturvaa äärisäiden lisääntyessä. Hyvinvoiva maaperä on täynnä elämää ja sen rakenne pidättää ravinteita kasvien käytössä ja poissa vesistöjä rehevöittämästä.

”Ilmasto-, Itämeri- ja biodiversiteettityön yhdistäminen ja maatalouden paradigman kääntäminen on ensiarvoisen tärkeää. Koska mukana on huippututkijoita, innokkaita viljelijöitä ja edelläkävijäyrityksiä voimme yhteistyöllä vaikuttaa paljon kokoamme enemmän. Siksi kansainvälisissä verkostoissa ollaan erittäin kiinnostuneita tuloksistamme”, Kankaanrinta kertoo.

”Palkintoehdokkuus on tottakai kunnia ja sanomattakin on selvää, että se koskee koko konsortiota. Ilmatieteen laitos koordinoi tutkimusta, johon osallistuu monia tutkimuslaitoksia. Ja ilman ennakkoluulottomia viljelijöitä meillä olisi vaara jäädä teoriatasolle tai tuottaa paperilla hyviä, mutta käytännössä kelvottomia ratkaisuja. Tässä todella toteutuu käytännössä ajatus, että kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa”, Kankaanrinta summaa.

Ympäristöpalkinto on Pohjoismaiden neuvoston palkinnoista ainoa, jonka saajaa voi ehdottaa kuka tahansa. Tänä vuonna mahdollisuutta on hyödyntänyt ennätysmäärä pohjoismaalaisia. Seuraavaksi kansalliset palkintolautakunnat valitsevat ehdotusten pohjalta omat ehdokkaansa loppukilpailuun. Pohjoismainen palkintolautakunta kokoontuu valitsemaan palkinnonsaajan, joka julkistaan 27.10.2020.

 

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml