Suomella on paalupaikka fosforin ja ravinteiden kierrätyskilpailussa
Euroopan merkittävin fosforin kestävää käyttöä, kierrätettävyyttä ja riittävyyttä käsittelevä konferenssi European Sustainable Phosphorus Conference, ESPC3, pyörähtää tänään käyntiin Helsingissä. Tapahtuman tavoitteena on jakaa tietoa niin tutkimuksesta kuin teknisistä ja käytännön innovaatioista ja vahvistaa yhteistä näkemystä fosforin ja ravinteiden kestävästä käytöstä. Suomi on sitoutunut tähtäämään ravinnekierrätyksen mallimaaksi ja on siksi erityisen suotuisassa asemassa globaalien ratkaisujen löytymiseen.
Fosfori on ruoantuotannolle elintärkeä ravinne, mutta samalla rajallinen luonnonvara. Louhitusta fosforista vain muutama prosentti päätyy kuluttajan lautaselle. Fosforia hukataan koko tuotantoketjun matkalla, mutta myös kulutuksen jälkeen jätevesien myötä. Fosforin rajallisuus on globaali ongelma, mutta EU-maita rajallisuus haittaa erityisesti, sillä EU-maat ovat lähes täysin riippuvaisia fosforin tuonnista EU:n ulkopuolelta. ESPC3:n kokoontuneet 300 kansainvälistä asiantuntijaa ja poliittista päättäjää esittelevät ja etsivät keinoja fosforin ja muiden ravinteiden kestävään käyttöön, kierrätettävyyteen ja riittävyyteen.
Itämeren alue on edelläkävijäalue ravinteiden kierrätyksessä mm. koko valuma-alueen kattavan HELCOM-yhteistyön sekä esimerkiksi Suomen valtion toimien kautta. Suomen valtio sitoutui vuonna 2010 Baltic Sea Action Summitissa tähtäämään ravinteiden kierrätyksen mallimaaksi, mikä on näkynyt mm. ravinteiden kierrätykseen keskittyvien pilottiratkaisujen rahoituksena.
ESPC3-konferenssissa esitellään niin alan globaalien jättiläisten kuin pienten toimijoidenkin ratkaisuja. Tällaisia ovat mm. metsätalouden sivuvirtojen ravinteiden hyötykäyttö, poistokalastus, kompostoinnin lämmöntuoton hyödyntäminen, jätevesien fosforin talteenotto uusin menetelmin.
Tilaisuuden järjestävät yhdessä European Sustainable Phosphorus Platform, ESPP ja Baltic Sea Action Group sekä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö. Tilaisuutta sponsoroivat Easymining, Kemira ja Yara.
Tilaisuutta voi seurata seuraavista linkeistä:
Maanantai 11.6.: https://youtu.be/zbu9_Wzrd4o
Tiistai 12.6.: https://youtu.be/fSc20Y4cQJU
Konferenssin ohjelma löytyy täältä: https://phosphorusplatform.eu/images/Conference/ESPC3/ESPC3-programme-v11-04-2018.pdf
Lisätietoja:
Paula Biveson
Baltic Sea Action Group
paula.biveson@bsag.fi
+46 730801088