Uuden toimitusjohtajan pohdintoja: tehdään yhdessä rohkeasti hyvää
Nyt on viikko takana BSAG:n toimitusjohtajana. BSAG:ssa käytössä oleva johtajaparimalli on toimiva. On ollut hienoa astua ruoriin yhdessä strategiajohtaja Pieta Jarvan kanssa. Michaela Ramm-Schmidtin kanssa yhteistyö sujui myös erittäin hyvin, ja onkin onnekasta, että Michaela jää BSAG:n johtavaksi asiantuntijaksi. Olemme jo tähänkin asti tehneet tiiviisti kolmistaan töitä. Trio on siis edelleen koossa, roolit vain vähän vaihtuneet.
Monta kriisiä samaan aikaan
Aloitin BSAG:ssa sisältöjohtajana n. 3,5 vuotta sitten. Näyttipä maailma erilaiselta silloin. Viimeiset kaksi vuotta on menty kriisistä kriisiin. Koronapandemiasta ei vielä ole kokonaan päästy, kun uusi, mielestäni monella tasolla järkyttävämpi kriisi iski päälle kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
BSAG:n hankkeissa ei tällä hetkellä ole käynnissä tai suunnitteilla yhteistyötä Venäjän kanssa. Inhimillisen kärsimyksen äärellä on surullista todeta, että myös Itämeren suojelu kärsii tilanteessa, jossa rantavaltiot ovat jyrkästi eri linjoilla. Itämeren pelastamisessa maiden välistä yhteistyötä tarvittaisiin.
Heti pestini alkuun ilmestyi uusi IPCC raportti. Työmme BSAG:ssa saa tästä raportista vahvasti selkänojaa. IPCC laittaa toivoa luontopohjaisiin ratkaisuihin, maa- ja merialueiden suojeluun, maaperää elvyttävään ja monipuoliseen maatalouteen sekä päästövähennyksiin.
Sota ihan ymmärrettävästi vei mediahuomion IPCC raportilta. Silti tulee muistaa, että meillä edelleen on syvenevät ilmasto- ja luontokriisit, jotka yhtä lailla kaatuvat päälle. BSAG jatkaa päättäväisesti työtä näiden kriisien hillitsemiseksi esimerkiksi uudistavan maatalouden ja merellisten suojelualueiden kautta. Haluamme käytännön esimerkeillä näyttää, että muutos on mahdollinen, ja se on skaalattavissa.
BSAG:n strategian terävöittämistä
Muuttuuko BSAG:ssa nyt mikään, kun johdossa muutoksia? Alkuvuonna käynnistelimme strategian terävöittämistä. Kerrotaan tuloksista sitten tarkemmin, kun valmista. Tässä kuitenkin muutamia maistiaisia.
BSAG:n arvoja emme lähde muuttamaan, ja ne ovatkin oikein toimivia käsillä oleviin kriiseihin peilaten: luonnon ja ihmisen harmoninen yhteiselo, rohkeus yrittää tehdä hyvää sekä avoimuus ja rehellisyys.
Jatkamme työtämme rehevöitymisen hillitsemiseksi, merellisten toimintojen vastuullisuuden parantamiseksi sekä meriluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Uutena tuomme entistä vahvemmin mukaan läpileikkaavia teemoja, kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja kiertotalous, joiden läpi tarkastelemme kaikkia näitä toimintojamme.
Toimia maalla, merellä ja pinnan alla
Rehevöitymisen hillintä työssämme jatkamme vahvasti uudistavan maanviljelyn ja ravinteiden kierrätyksen parissa Carbon Action -alustallamme. Carbon Action -työssä on jo n. 3 000 toimijaa yhteistyössä. Edessä on toiminnan skaalaus, jotta saamme etenkin lisää viljelijöitä mukaan.
Carbon Actionin tärkeys ja merkitys vain kasvaa kriisi kriisiltä. Kuten Carbon Action -kouluttaja viljelijä Juuso Joona tuoreessa kolumnissa hyvin toteaa, maan kasvukunto on keskeinen huoltovarmuuden kannalta. Mitä paremmassa kunnossa maaperä on, sitä vähemmän tarvitsemme ulkoisia panoksia. Onkin tärkeä muistaa, että ruoan omavaraisuus ei välttämättä tarkoita huoltovarmuutta.
Kuten BSAG on pitkään jo nostanut esille, ruoantuotantomme on riippuvaista venäläisistä tuontipanoksista. Venäjä kun on maailman suurimpia keinolannoitteiden valmistajia. Ravinteiden kierrätyksen ja maaperän kasvukunnon parantaminen hyödyttää paitsi ympäristöä myös yleistä ruokaturvaa. Harkittu huoltovarmuustyö voi olla myös viisautta ihmisen, luonnon ja maapallon kannalta, kuten BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta tuoreessa kolumnissaan summaa.
Rehevöitymisen hillitsemiseksi tuomme uutena työkalupakkiin mukaan metsätalouden vesistöpäästöjen vähentämisen. Uusien tutkimusten mukaan metsäojituksen ja metsätalouden vesistökuormitus on aiemmin arvioitua suurempaa. Lisäksi meitä kiinnostaa metaani. Kun hiili ja ravinteet karkaavat metsistä ja laskeutuvat pohjasedimentteihin järvissä ja merissä, se tuottaa pohjassa metaania. Näitä lähdemme konkreettisesti edistämään yhteistyötahojemme kanssa – tästä kuulette lisää myöhemmin.
Merellisten toimintojen vastuullisuutta edistämme meriliikennehankkeidemme kautta. Niissä tavoitteena on löytää keinoja, joilla Itämereen päätyvän jätteen määrä vähenisi. BSAG on koonnut toimijat yhteen Ship Waste Action -aloitteeseen, jossa laivojen jätevesistä ja ruokajätteestä tehdään biokaasua, jota käytetään raskaan liikenteen polttoaineena. Tätä työtä skaalaamme. Tavoite on saada aikaan aloite, joka muuttuu niin laivoilla kuin satamissakin pysyväksi toimintatavaksi.
Meriluonnon monimuotoisuus työssämme keskitymme edelleen suojelemaan Itämeren herkkää lajistoa ja vedenalaista monimuotoisuutta. Hankkeissamme kannustamme maanomistajia yksityisten suojelualueiden perustamiseen, kehitämme suojelupolkua viranomaisten kanssa sekä lisäämme tietoisuutta vedenalaisen monimuotoisuuden merkityksestä. Gullkrona toimii ensimmäisenä pilottikohteena. Gullkronan saarta ympäröivästä vesialueesta on tulossa Saaristomeren suurin yksityisten ihmisten perustama merensuojelualue.
Uskoa tulevaisuuteen
Tässä maailman myllerryksessä rakentavan toimintatapamme tärkeys korostuu. Olemme ratkaisuhakuinen aloitteentekijä ja yhteensaattaja. Pelastamme Itämeren toiminnalla ja joukkovoimalla. Haemme mukaan kaikki tarvittavat tahot, ja poraudumme yhdessä ongelmien juurisyihin ja kehitämme niihin tehokkaita ratkaisuja. Luomme esimerkkejä, joita muiden on helppo seurata.
Alexander Stubb totesi Helsingin Sanomien haastattelussa osuvasti, että elämme rauhattomuuden aikakautta. Tunnen surua siitä, että nämä monet kriisit leimaavat omien lasteni nuoruusvuosia. Ehkä aika on kullannut muistot, mutta tuntuu, että omat nuoruusvuoteni 1980-luvulla olivat hyvinkin huolettomia tähän verrattuna. Toivon mukaan nuoret eivät menetä kokonaan uskoa tulevaisuuteen. Ainakin me BSAG:ssa teemme työtä paremman tulevaisuuden eteen. Tavoitteena pelastaa Itämeri – ja tärkeänä arvona luonnon ja ihmisen harmoninen yhteiselo. Tehdään yhdessä rohkeasti hyvää.