Siirry pääsisältöön

Uusinta Carbon Action tietoa ruotsiksi – verkkosivut auki

Uutinen Uudistava maatalous

Carbon Action -verkkosivut löytyvät nyt myös ruotsiksi. Sivustolla on monipuolista tietoa maaperän hiilensidonnasta suomeksi ja nyt tarjolla on tietoa myös ruotsiksi. Merkittävä osa sivustosta käsittelee monihyötyisiä käytännön viljelymenetelmiä, jotka lisäävät hiilen varastoitumista maatalousmaahan ja parantavat maan rakennetta sekä samalla kykyä pidättää kiintoainesta ja ravinteita, jotta ne eivät valu vesistöihin. Menetelmät vahvistavat myös luonnon monimuotoisuutta ja lisäävät mahdollisuuksia saada hyviä satoja.

Sivusto sisältää myös julkaisun ”Hiiliopas – katsaus maaperän hiileen ja hiiliviljelyn perusteisiin”, joka on nyt myös saatavilla ruotsiksi. Oppaassa käsitellään peruskysymyksiä maaperän hiilestä, hiilivarastoista, prosesseista ja mittaustavoista sekä siitä, mikä vaikuttaa hiilen varastoitumiseen ja minkälaisin keinoin sitä voi edistää. Painopiste on vaikutuksissa, joita maatalouden toimenpiteillä on maaperän hiilivaraston muutoksiin. Oppaan on toimittanut Jussi Heinonsalo ja sen on kääntänyt ruotsiksi Mats Norrholm. Alkuperäispainos ilmestyi suomeksi aiemmin tänä vuonna.

Osana ruotsinkielistä Carbon Action toimintaa, järjestetään ruotsinkielinen maaperäilta Karjaalla 26.11.2020 klo 17, jolloin professori Thomas Keller Ruotsin maatalousyliopistosta saapuu luennoimaan maan rakenteesta, tiivistymisestä ja muokkauksesta. Illan aikana saadaan vastauksia muun muassa kysymyksiin: miten tunnistaa tiivistynyt maa? Miten maan tiivistyminen vaikuttaa viljelykasvien kasvuun, vesitalouteen ja hiilen sitoutumiseen maahan? Miten vähentää maan tiivistymisen riskiä ja parantaa vaurioituneen maan rakennetta? Tämä kannattaa merkitä kalentereihin jo nyt, lisätietoja seuraa!

Carbon Action -sivusto on käännetty ruotsiksi Carbon Action Svenskfinland -hankkeen osana. Hankkeen yksi päätavoitteista on varmistaa, että viljelijöillä Suomen ruotsinkielisillä alueilla on samat edellytykset hankkia tietoa ja menetelmiä, joita on kehitetty Carbon Action -alustalla. Alustalla tutkijat, viljelijät ja yritykset työskentelevät edistääkseen hiilen varastoitumista maatalousmaihin ja todentaakseen varastoitumisen tieteellisesti.  Ruotsinkielisen osahankkeen rahoittavat Ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliitto SLC, Jordfonden ja Svenska Kulturfonden.

Carbon Action Svenskfinland -sivustolle lisätään uutta ruotsinkielistä materiaalia koko hankeen keston ajan, vuoden 2022 loppuun asti. Kommentit, kysymykset ja sisältövinkit liittyen sivustoon voi mielellään lähettää projektipäällikkö Anne Antmanille (anne.antman@bsag.fi).

Tutustu ruotsinkielisiin Carbon Action -verkkosivuihin täällä.

Lue Kolguide – översikt över kolet i marken och grunderna i kolbindande jordbruk täältä.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml