Baltic Sea Action Summit

Baltic Sea Action Summit Helsingissä 2010

BSAG järjesti yhdessä presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen kanssa ensimmäisen Baltic Sea Action Summitin Helsingissä 10.2.2010. Tapahtuman avulla Itämeri-kysymykset tuotiin korkeimmalle poliittiselle agendalle kaikissa Itämeren ympärysmaissa.

Huippukokoukset eivät ole perinteisiä kokouksia, vaan osa prosessia, jonka tavoite on yhdistää julkisia, yksityisiä ja kolmannen sektorin toimijoita ja heidän resurssejaan Itämeren hyväksi. Jo ensimmäiseen Itämeri-huippukokoukseen osallistumisen pääsylippuna oli konkreettinen sitoumus toimintaan Itämeren hyväksi.

Helsingin huippukokouksessa Itämeren valtionpäämiehet esittelivät yhdessä yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa vapaaehtoisia ja julkisia sitoumuksia Itämeren ongelmien ratkaisemiseksi. Sitoumuksia puhtaamman Itämeren hyväksi tehtiin yhteensä 147, kun tavoitteena oli ollut 50 sitoumusta.

Kansainvälinen lehdistö kiinnostui suuresti tästä uudesta toimintatavasta, jossa Itämeren pelastamiseen valjastettiin eri yhteiskunnan toimijoiden yhteistyö. Huippukokous ja Itämeri-asia saavutti laajan medianäkyvyyden.

 

Baltic Sea Action Forum Pietarissa 2013

Toinen Baltic Sea Action Summit järjestettiin 5.-6.4.2013 Pietarissa korkean tason Baltic Sea Forumina. Huippukokous, jota isännöi pääministeri Dmitry Medvedev, keräsi yhteen pääministereitä ja ympäristöministereitä Itämeren maista sekä elinkeinoelämän edustajia niin Venäjältä kuin kansainvälisestikin.

Lukuisissa konkreettisissa ratkaisuissa Itämeren ongelmiin otettiin askel eteenpäin: suunnitelmat rakentaa pieniä jätevedenpuhdistamoja Leningrad oblastin sekä Kaliningradin alueille, siipikarjan lannan käsittely Leningrad oblastissa sekä jopa Krasny Bor kaatopaikan korvaaminen uudella jätteenkäsittelylaitoksella.

Myös uusi aloite St. Petersburg’s Initiative (SPI) hyväksyttiin Baltic Sea Forumissa. Aloitteen tavoite on tuoda yhteen Itämeren alueen elinkeinoelämän toimijoita Itämeren ongelmien ratkomiseksi.

BSAS-prosessi sai vahvan tuen Itämeren ympärysvaltiolta Forumissa ja sitoumukset nähtiin tärkeänä työkaluna työssä terveemmän Itämeren puolesta.

Huippukokousten ulkopuolella BSAG etsii, kehittää ja seuraa Itämeri-sitoumuksia. Tämä prosessi on ollut käynnissä Helsingissä pidetystä ensimmäisestä huippukokouksesta lähtien.

 

Pietarin Baltic Sea Forumissa 2013 julkaistut Sitoumus-kirjat:

Sitoumukset kokoukseen 2013:

bsag.smartpage.fi/en/process-commitments

Sitoumusanalyysi vuodelta 2013:

bsag.smartpage.fi/en/commitment-analysis-2013/

Valtioiden sitoumuksista:

bsag.smartpage.fi/en/state-commitments/

Lahjoita