Siirry pääsisältöön

Origin by Ocean tutkii rakkohaurun viljelyn vaikutuksia meriluonnon monimuotoisuuteen

Valmiit Luontokato

ORIGIN BY OCEAN SITOUMUS

Origin by Ocean liikeidea on kerätä ja jalostaa merestä peräisin olevaa biomassaa, josta voidaan tuottaa raaka-aineita esimerkiksi ruoka-, kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Yritys kasvattaa käyttämänsä rakkohaurun itse ja korjaa sadon vahingoittamatta meren eliöyhteisöjä.

SITOUMUKSEN ANTAJA

Origin by Ocean

PÄÄTTYNYT

Sitoumus annettu 2020

KESTO

2020 – 2022

Origin by Ocean on kotimainen levänjalostusteknologiaan keskittynyt yritys, jonka erikoistuotteet tuovat uusia mahdollisuuksia luonnonpohjaisille tuotteille lukuisilla teollisuudenaloilla. 

Vesistössä sinilevä on myrkyllinen ihmiselle ja tuhoaa monen eläin- ja kasvilajin elinympäristöä. Sinilevä ja rakkohauru sisältävät kuitenkin aineosia, joita elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuus voivat hyödyntää raaka-aineina, kuten sakeuttajina. Osana Origin by Oceanin visiota on luoda Suomeen Itämeren levään pohjautuva liiketoiminnan ekosysteemi, joka auttaisi Itämeren rehevöitymisongelman ratkaisemisessa kaupallisesti kannattavin keinoin.  

Origin By Oceanin Itämeri-sitoumus keskittyy makrolevien viljelyyn ja sinilevän korjuuseen. Levien viljelyn ja korjuun avulla voidaan poistaa ravinteita Itämerestä. Lisäksi Itämeren avainlaji rakkohaurun viljelyssä on potentiaalia meriluonnon monimuotoisuuden lisäämisessä huonosti voivilla merialueilla.  

Sitoumuksessaan Origin by Ocean lupautuu ottamaan Itämeren edun liiketoimintansa lähtökohdaksi. Origin by Ocean sitoutuu kehittämään rakkohaurun viljelytoimenpiteitä Itämerta ja meriluonnon monimuotoisuutta hyödyttävällä tavalla. Viljelytoimenpiteet suunnitellaan yhdessä tutkijoiden kanssa ja vuoropuhelussa BSAG:n Elävä Itämeri -projektin kanssa.   

Sitoumuksen tavoitteet

1

Vuonna 2020 Origin by Ocean aloittaa koetoiminnan rakkohaurun viljelemisessä ja sinilevän korjuussa.  

2

Vuonna 2021 koetoiminta jatkuu.

3

Vuonna 2022 aloittaa pilottivaiheen rakkohaurun viljelemisessä sekä sinilevän korjuussa. 

Levän korjaaminen merestä raaka-aineeksi on maailmalla kasvava bisnes. Sillä voi kuitenkin olla negatiivisia seurauksia, mikäli korjattava levä on meressä luontaisesti esiintyvä, elinympäristöjä muodostava avainlaji. Origin by Oceanin toiminnassa tämä on otettu kiitettävällä tavalla huomioon kasvattamalla kerättävä rakkohauru itse.

Anna Klemelä, Elävä Itämeri -hankkeen projektipäällikkö, BSAG

OTA YHTEYTTÄ

Tanya Santalahti

Erityisasiantuntija, yritysyhteistyö; uudistava maatalous

+358 50 550 3240

tanya.santalahti@bsag.fi

TUTUSTU ITÄMERI-SITOUMUKSEN TEKIJÖIHIN

AJANKOHTAISTA

image/svg+xml