Kaipaatko maadoittavia lukusuosituksia kesälomalle? BSAG:n asiantuntijat suosittelevat kirjoja, joiden teemoina ovat maaperä, maatalous ja ruoantuotanto.
C: Henri Uotila
Kirjallisuus avaa ovia uusiin maailmoihin ja lisää ymmärrystä monitahoisista aiheista. Se voi myös sytyttää kiinnostuksen jalkojemme alla majailevaan mustaan kultaan eli maaperään. Lukulistalla-sarjassa BSAG:n työntekijät suosittelevat kiinnostavia kirjoja meitä kaikkia koskettavista teemoista.
Maataloustiimin biodiversiteettihankkeen projektipäällikkö Katri Salovaara vinkkaa tietokirjoja maataloudesta, bakteereista ja kotimaisesta ruoantuotannosta. Katrin listalta löytyy myös kirja, joka on täynnä sitä itseään eli kotipuutarhureillekin sopiva Lantakirja.
Nappaa alta lukuvinkit seuraavalle kirjastokäynnille.
Rappeuttava, säilyttävä vai uudistava maatalous?
Regenerative agriculture -termistä on suomen kielessä alettu käyttää nimeä uudistava maatalous. Regeneraatio tarkoittaa vaurioituneen kudoksen paranemisprosessia ja sitä käytetään myös ekologiassa kuvaamaan ekosysteemin palautumista voimakkaasta häiriötilasta.
Regeneratiivinen -sanan vastakohta on degeneratiivinen eli rappeuttava. Siinä elävän järjestelmän tila heikkenee vähitellen.
Uudistavan ja rappeuttavan välissä on säilyttävä eli kestävä tila.
Ruoantuotantojärjestelmä voi joko rappeuttaa, säilyttää tai uudistaa toimintaympäristöään. Minkä suunnan valitsemme?
Katri Salovaaran kirjasuositukset
Tuuli Orasmaa: Maaseudun tulevaisuus Kirja nostaa esiin maatalouden monet haasteet ja kipukohdat ja avaa syitä niiden taustalla sekä pureutuu syihin maaseudun ja kaupungin kahtiajaon taustalla. Kirjoittaja Tuuli Orasmaa matkusti viljelijöiden luo kysyäkseen ja kuunnellakseen, mikä ruoantuotannossa mättää ja mitä sille pitäisi tehdä. Samalla Orasmaa kytkee kysymykset aikamme globaaleihin haasteisiin luontokatoon ja ilmastonmuutokseen.
Pentti Huovinen: Parantavat bakteerit Ei pöpökammoisille! Vai ehkä sittenkin juuri heille. Kirja kertoo helppotajuisesti bakteerien vaikutuksista hyvinvoinnillemme. Kyllä, nimenomaan hyvinvoinnillemme. Bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo helppotajuisesti, miten tärkeässä roolissa tämä näkymätön porukka elämässämme on. Sen sijaan, että niistä kannattaa hankkiutua eroon, niille kannattaakin altistaa itseään.
Tina Råman, Ewa Marie Rundqvist, Justine Lagache: Lantakirja – opas puutarhan maanalaiseen elämään Jokaisen kotipuutarhurin paras apuri on lanta. Tämä kirja antaa helppotajuisen, kiinnostavan ja visuaalisesti näyttävän katsauksen tuohon kasvien elämän eliksiirin. Lanta ei todellakaan ole vain lantaa. Siihen jää myös koukkuun.
Jari Hanska, Saara Kankaanrinta, Henri Alen, Jarkko Lehtopelto: Suomalaisen ruuan laatukirja Kiinnostavia ja luutuneita käsityksiä ravistelevia näkökulmia tarjoava kirja meille kaikille kuuluvasta asiasta: suomalaisesta ruuasta. Yleistajuista luettavaa, vaikka olisitkin vain ruoan loppukäyttäjä ja hyödyllistä, jos olet sen tuottaja.
Anna Klemelän kirjasuositukset
John Steinbeck: Vihan hedelmät Kirja maalaa kuvan siitä, mitä yhteiskunnalle tapahtuu silloin, kun maaperä kuihtuu. Vuonna 1939 ilmestynyt romaani on edelleen ajankohtainen!
Michael Pollan: Omnivore’s Dilemma Kaikkiruokaisilla ihmisillä on nykymaailmassa todella paljon vaihtoehtoja sen suhteen, mitä ja miten tuotettua ruokaa syömme. Tietokirja, jossa esitellään erilaisia ruoantuotantomuotoja ja tapoja kuluttaa ruokaa.
Ruoantuotantojärjestelmä voi joko rappeuttaa, säilyttää tai uudistaa toimintaympäristöään. Minkä suunnan valitsemme?
Lahjoita
Lahjoita nyt, sillä Itämeri on hengenvaarassa ja tarvitsee apuasi.
Haluatko kuulla lisää BSAG:n uutisia?
Tilaa uutiskirje ja seuraa vaikuttavaa Itämeri-työtämme.