Siirry pääsisältöön

Blogi: Kesätöissä Itämeren hyväksi

Blogi

Sofia Tuhkanen ja Oliver Keturi olivat kaksi viikkoa kesätöissä Baltic Sea Action Groupissa Osuuspankin nuorille suunnatun kesätyötuen turvin. Lukion ensimmäisen luokan juuri päättänyt kaksikko kirjoitti blogin työjaksostaan.

Kirjoittaessamme tätä takanamme on kaksi viikkoa harjoittelua BSAG:lla. Tehtävänämme on ollut jatkaa edellisvuoden kesätyöharjoittelijoiden luomien oppimateriaalien kehittämistä säätiön Itämeri-koulun toimintaa varten. Näiden kahden viikon aikana olemme oppineet Itämerestä paljon ja työ on ollut kaikin tavoin antoisaa.

BSAG on vuonna 2008 perustettu voittoa tavoittelematon säätiö, jonka tavoitteena on palauttaa Itämeren ekologinen tasapaino eri tahojen välisen yhteistyön avulla.

BSAG:n Itämeri-koulun tavoitteena on edistää lasten ja nuorten tietoisuutta Itämerestä yhteistyössä koulujen kanssa. Itämeri-koulu on monin tavoin upea kokonaisuus; valistamalla uusia sukupolvia heidän valintojensa merkityksestä voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme. On myös tärkeää, että olemme kaikki tietoisia meille tärkeän lähiympäristömme tilasta ja siitä, mitä voimme tehdä sen kohentamiseksi.

Kesätyöharjoittelumme aikana hienoa on ollut meille suotu vapaus ja luottamus materiaalien kehittämisen suhteen. BSAG:n puolelta oli hienoa antaa nuorille mahdollisuus kehittää koululaisiin liittyvää toimintaa. Nuorina pystyimme tarjoamaan erilaista näkökulmaa Itämeri-koulun toimintaan ja sen kehittämiseen.

Viime vuonna kesätyöharjoittelijat loivat liki kaiken hankkeeseen liittyvän materiaalin tyhjästä. Nyt meillä oli kunnia tehdä näistä materiaaleista entistä parempia ja laajempia. Työjaksomme aikana loimme muun muassa uutta materiaalia BSAG:n meriliikenteeseen ja meriluonnon monimuotoisuuteen liittyvien hankkeiden pohjalta. Saimme myös mahdollisuuden kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia kansainvälisten toimijoiden kanssa sekä toteuttaa graafista suunnittelua. Monipuolisten työtehtävien ansiosta työ ei missään vaiheessa käynyt tylsäksi.

Lukion ensimmäisen luokan päättäneet Sofia Tuhkanen ja Oliver Keturi olivat kaksi viikkoa kesätöissä kehittämässä BSAG:n Itämeri-viestintää kouluille.

Vaikeinta työssä oli oppimateriaalien kehittäminen eri-ikäisille lapsille. Huomioonotettavia muuttujia on useita, kuin vertaillaan ala-asteen 1. luokkalaista tai lukiolaista. Pienen pohdinnan ja tuskailun jälkeen onnistuimme tässäkin mielestämme hyvin. Harmittavaa oli edelleen jatkuvan pandemian aiheuttama etätyö. Olisi ollut hienoa päästä tekemään entistä tiiviimpää yhteistyötä ja jakamaan ajatuksia yhdessä.

Kahden työn täyteisen ja kiireisen viikon aikana olemme oppineet paljon niin työnteosta kuin Itämerestä. Suuri kiitos OP:lle, joka mahdollisti meidän kesätyömme sekä monen muun nuoren kesätyön vaikeana korona-aikana. Kiitos myös BSAG:lle, joka toimi mahtavana työnantajana – ja tekee tärkeää ja hienoa työtä Itämeren puolesta.

Teksti: Oliver Keturi & Sofia Tuhkanen

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml