Siirry pääsisältöön

BSAG:n joulukampanja teki uuden ennätyksen

Uutinen

Baltic Sea Action Groupin vuoden 2018 joulukampanja keräsi ennätykselliset 220 600 euroa 152:lta yritykseltä ja organisaatiolta. Anna Itämerelle lahjaksi pelkkää ilmaa -kampanjalla haluttiin kiinnittää huomio Itämeren pohjaa vaivaavaan hapettomuuteen.

Joulukampanjan toteutti ja ideoi yhdessä BSAG:n kanssa pro bono -periaatteella suunnittelutoimisto Taivas. Kampanjan tueksi kuvattiin neljä videota, jossa BSAG:n perustajat Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta, näyttelijä Tommi Korpela sekä Yhdysvaltain entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck sukelsivat uima-altaaseen pidättämään hengitystään. Dramaattisilla videoilla havainnollistettiin happikadon tukaluutta.

”Hapettomilla ja vähähappisilla pohja-alueilla ei mikrobeja lukuun ottamatta ole juuri elämää. Kampanjavideoiden tarkoituksena oli herätellä meitä ihmisiä pohtimaan, miltä hapettomuus meren eliöistä tuntuu. Olimme iloisia, että Ilkan ja Saaran lisäksi Tommi Korpela ja Bruce Oreck uskaltautuivat sukeltamaan Itämeren puolesta”, sanoo BSAG:n toimitusjohtaja Johan Schmidt.

Anna Itämerelle lahjaksi pelkkää ilmaa -kampanja suunnattiin entisten vuosien tapaan yrityksille, joille se tarjosi mahdollisuuden suunnata yrityslahjoihin suunnatut rahat Itämeren hyväksi tehtävään työhön. Lahjoittajat saivat näkyvyyttä kampanjasivulla osoitteessa www.joululahjaitamerelle.fi, sekä viestintämateriaalia, jolla lahjoituksesta voi kertoa yhteistyökumppaneille.

”Kerätty ennätyssumma kertoo paitsi onnistuneesti toteutetusta kampanjasta, myös siitä, että yrityksillä on tahtoa Itämeren tilan parantamiseen. Yhteinen meri koetaan tärkeäksi, ja sen pelastamisessa halutaan auttaa”, toteaa Schmidt.

Näkyvin merkki Itämeren huonosta tilanteesta ovat kesäiset leväkukinnot. Etenkin sinilevälautat nousevat kesä toisensa jälkeen otsikoihin. Pohjien hapettomuus on rehevöitymisen toinen, vaikeammin havaittava seuraus; kuolleen levämassan hajottaminen kuluttaa happea pohjasta, ja Itämeren pohjan hapettomuus on vuosikymmenten saatossa laajentunut kattamaan jo Irlannin kokoisen alueen. Hapettomat pohjat myös kiihdyttävät rehevöitymistä, sillä hapettomissa olosuhteissa pohjan sedimentteihin sitoutuneet vanhat ravinteet liukenevat takaisin veteen ruokkimaan leväkukintoja.

Vaikka pohjasta irtoavat ravinteet ovat iso osa rehevöitymisongelmaa, on maalta tuleva kuormituskin edelleen kestämättömällä tasolla. Maalta tuleva kuormitus on myös pääasiallinen syypää rannikkoalueiden rehevöitymiseen. BSAG tekee töitä ravinnekuormituksen vähentämiseksi mm. panostamalla kestävämmän maatalouden kehittämiseen. Rehevöitymisen lisäksi Itämerta uhkaa ilmastonmuutos. Vuoden 2019 aikana BSAG jatkaa töitä muun muassa ravinnekierrätyksen edistämisen saralla, sekä ilmastonmuutosta hillitsevän Carbon Action -hiilipilottiprojektin parissa.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml