Siirry pääsisältöön

Fazerilta kolmas Itämeri-sitoumus – konserni jatkaa pitkäjänteistä työtään Itämeren suojelemiseksi

Uutinen Yritysyhteistyö

Uusimassa Itämeri-sitoumuksessaan Fazer sitoutuu kehittämään tuotantoaan, toimintatapojaan ja tuotevalikoimaansa tavoilla, jotka tukevat Itämeren ja muiden vesistöjen ekologista tasapainoa. Suojelutyö tähtää siihen, että vesistöihin päätyisi mahdollisimman vähän ravinteita.

Peltomaisema

Fazerin vuoteen 2028 saakka ulottuva Itämeri-sitoumus keskittyy kestävän ruuantuotannon edistämiseen, erityisesti uudistavaan viljelyyn. Sitoumusta viedään käytäntöön uudistavaan viljelyyn tähtäävillä tavoitteilla ja toimenpiteillä.

Fazer on ollut vahvasti mukana Itämeren suojelutyössä jo vuodesta 2013 lähtien. Olemme merkittävä viljan ostaja Itämeren alueella, ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa vesistöjen tilaan sekä omalla toiminnallamme että yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Joséphine Mickwitz, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Fazer

Viljelymenetelmät vaikuttavat vesistöjen tilaan

Uudistavan viljelyn menetelmillä on tutkitusti konkreettisia vaikutuksia niin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja vesistöjen rehevöitymisen estämiseen kuin maaperän kasvukunnon vahvistamiseen ja satovarmuuden paranemiseen.

”Yksi tärkeimmistä ja konkreettisimmista toimenpiteistämme on ollut Fazerin Viljavision kehittäminen. Kyseessä on vuonna 2013 käynnistetty viljelyohjelma, jota toteutamme tiiviissä yhteistyössä sopimusviljelijöidemme kanssa. Fazerin Viljavision tavoitteena on hillitä Itämeren ja sisävesiemme rehevöitymistä, suojella luonnon monimuotoisuutta ja maaperän elinvoimaisuutta sekä vähentää kasvinsuojeluaineiden käyttöä viljelyssä. Viljavisiota viedään käytäntöön kymmenen kestävän viljelyn menetelmän avulla, jotka on otettu käyttöön jo lukuisilla suomalaisilla ja ruotsalaisilla maatiloilla”,sanoo Joséphine Mickwitz, Fazer-konsernin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja. 

”Fazerin tuki Itämeri-työllemme on erityisen tärkeää, sillä Fazer on yksi säätiön pitkäaikaisimmista yrityskumppaneista. Ruuantuotannolla on suuri vaikutus vesistöihimme ja koko ympäristöömme. Siksi ollut hienoa nähdä, miten Fazer tekee tiivistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa ja on pitkäjänteisesti kehittänyt viljelykriteereitään kestävämmiksi osana Viljavisiotaan”, sanoo BSAG:n strategiajohtaja Pieta Jarva

Jo puolet Fazerin sopimusviljelijöistä viljelee kestävän viljelyn menetelmien mukaisesti      

Fazerin vuosittain toteuttaman viljelijäkyselyn1) tuloksista käy ilmi, että vuonna 2022 saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun 50 % Fazerin sopimusviljelijöistä Suomessa kertoi käyttävänsä kaikkia kymmentä kestävän viljelyn menetelmää. Tuloksista on myös nähtävissä, että erityisesti erilaisten täsmäviljelymenetelmien käyttö on yleistynyt.

Fazer panostaa sopimusviljelijäyhteistyöhönjajärjestää viljelijöille säännöllisesti koulutustilaisuuksia kestävistä viljelymenetelmistä, jotka edistävät hyvän viljelykierron käyttöönottoa, tukevat ravinteiden käytön hyötysuhdetta, parantavat maan rakennetta ja vähentävät kasvinsuojeluaineiden käytön tarvetta.

Uuden Itämeri-sitoumuksen myötä Fazer painottaa entisestään luonnon monimuotoisuuden edistämistä ja kehittää uudistavaan viljelyyn soveltuvia digitaalisia todentamisratkaisuja yhdessä sidosryhmiensä kanssa. Sitoumus tulee näkymään myös tuotevalikoimassa, jota Fazer kehittää uudistavan viljelyn menetelmiin pohjautuen.

1) Fazerin viljelijäkysely satokaudesta 2022. N=315, joista 257 tavanomaisia tiloja ja 58 luomutiloja.

OTA YHTEYTTÄ

Irina Niinivaara

Yritysyhteistyöpäällikkö 26.4.2024 asti.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml