Siirry pääsisältöön

Kiertotalouden mallia muillekin – yhteistyössä Itämeren hyväksi UPM, Bore, Rauman satama ja BSAG

Blogi Vastuullinen merenkulku

Miltä näyttää Itämeren hyvinvointia edistävä kiertotalous? Merenkulun toimijoiden yhteistyö Raumalla on osoitus kiertotalouden toteutumisesta ja Ship Waste Action -aloitteen voimasta.

UPM:n aikarahtaama Lady Marie Christine -rahtialus purkaa jätevetensä satamaan UPM:n Itämeri-sitoumuksen mukaisesti. Kuva: Jyrki Saarni / UPM.

Ajatella, että kiertotalous voi näyttää myös tältä! Metsäteollisuuden kotimainen yhtiö UPM valmistaa Raumalla paperia. Valmistuksessa syntyvän jäteveden puhdistamiseksi yhtiö tarvitsee ravinteita puhdistusprosessiaan ruokkimaan. UPM on sitoutunut käyttämään kierrätysravinteita aina kun mahdollista – mutta mistä niitä saa? Aika läheltä, Rauman Veden jätevedenpuhdistamolta. Kuinka ollakaan, tässä samassa kunnallisessa puhdistamossa käsitellään Rauman satamaan puretut laivojen jätevedet ja UPM:n rahtia kulkee usein Rauman sataman kautta.

Itämeri-sitoumuksessaan UPM on sitoutunut siihen, että yhtiön merikuljetuksissa syntyvät jätevedet puretaan satamien vastaanottolaitteistoihin. UPM:n rahtia kuljettavat pitkäaikaiset kumppanit, kuten kotimainen varustamo Bore.

Jätevedet hyötykäyttöön ja edelläkävijät esimerkkinä

Borella halutaan pitää huolta varustamon työmaasta – Itämerestä. Tämä onnistuu tietenkin purkamalla jätevedet rahdinantajan toiveen mukaisesti satamakäynnin aikana sataman vastaanottolaitteistoon, josta se päätyy Rauman Veden puhdistamoon, josta siis UPM saa kierrätysravinteita paperinvalmistuksessa syntyvien jätevesiensä puhdistamiseen.

Sanomme usein BSAG:lla, että olemme yhteensaattaja ja aloitteen tekijä. Ship Waste Action -aloitteessamme olemme todella konkreettisesti nähneet, miten käytön puutteessa kiinniruostuneet venttiilit saadaan yhdessä auki, tarvittavat letkujen liittimet löytyvät ja jätevedet saadaan Itämeren sijaan hyötykäyttöön.

Yritysten vapaaehtoinen toiminta rohkaisee muita mukaan ja osoittaa lainsäätäjille, että toimintatapoja voidaan muuttaa. Etulyöntiasema on niillä vastuullisilla merenkulun toimijoilla, jotka ovat valmiita toimimaan edelläkävijöinä.

OTA YHTEYTTÄ

Irina Niinivaara

Yritysyhteistyöpäällikkö 26.4.2024 asti.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml