Siirry pääsisältöön

Monia hyötyjä uudistavalla viljelyllä – missä mennään nyt Carbon Action -työssä

Uutinen Carbon Action

Carbon Actionin tavoitteena on systeeminen muutos kohti regeneratiivista eli uudistavaa maataloutta. Carbon Action -alusta tuo yhteen viljelijät, neuvojat, tutkijat, yritykset ja päätöksentekijät. Kokosimme yhteen tilannekatsauksen Carbon Action -alustan toiminnasta.

Puimuri viljapellolla.

Vuonna 2022 Carbon Action -alustalla oli käynnissä 28 hanketta, yhteensä 35,1 miljoonan euron edestä. Suurin osa niistä on tutkimushankkeita maaperän hiilivaraston todentamiseksi ja uudistavan viljelyn vaikutusten tutkimiseksi. Mukana on myös muun muassa viljelijäyhteistyön kehittämistä ja kansainvälisen toiminnan skaalausta. 

Nyt julkaistussa Carbon Action -alustan tilannekatsauksessa esitellään tekoja pellolla, tutkimuksessa, yrityksissä ja päätöksenteossa. Mukana on myös työn pohjalta laadittuja suosituksia uusille päätöksentekijöille.

Monia ympäristöhyötyjä uudistavan viljelyn ja hiiliviljelyn toimilla

Yhteenvetona voidaan todeta, että uudistavan viljelyn ja hiiliviljelyn toimilla on mahdollista saavuttaa monia ympäristöhyötyjä. Tämä vaatii kuitenkin tietoa, taitoa ja suunnitelmallisuutta sovittaa toimet paikallisiin olosuhteisiin sekä alueellisten sekä kuhunkin maatilaan ja peltoon liittyvien olosuhteiden huomioimista. Pellon peruskunto ja toimiva vesitalous ovat toimien edellytys. Keskeistä on löytää sopivat ohjauskeinot siten, että vaikutetaan positiivisesti kaikkiin keskeisiin tavoitteisiin: ruoantuotantoon, hiilivaraston kasvattamiseen sekä ympäristön tilan ja luonnon monimuotoisuuden parantamiseen taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä unohtamatta.

OTA YHTEYTTÄ

Pieta Jarva

Strategiajohtaja

+358 50 338 1096

pieta.jarva@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml