Siirry pääsisältöön

Muumit, meri ja minä

Blogi

Kun seitsemän vuotta sitten rakensimme talon Saaristomeren rannalle Airismaalle, toi äitini vanhan kouluaikaisen piirrokseni kehystettynä tuparilahjaksi. Kaikkien hämmästykseksi siinä oli hyvin samantapainen pyöreä, ihmisen päätä muistuttava kallio kuin mitä kotimme ikkunasta nyt saamme katsella. Pauli Aalto-Setälälle meri merkitsee elämää, työtä ja tarkoitusta.

Lapsuudessani meillä ei ollut varaa kesämökkiin meren rannalla, mutta piirsin ja talletin mieleeni sileitä miljardin vuoden ikäisiä kallioita ja luotoja. Nyttemmin paitsi kuvaan ja elän saaristolaiselämää, työskentelen Baltic Sea Action Groupin hyväksi ja harrastan kotivesilläni vapaaehtoista meripelastusta. Vaikutan kaikin tavoin siihen, että meri olisi elävä vielä silloinkin, kun me emme enää ole.

Minulle meri merkitsee elämää, työtä ja tarkoitusta. Aika paljon siis, ihmiselle.

Pauli Aalto-Setälä

Itämeri kriisissä

Se on myös kriisi, josta tiedetään paljon, mutta tehdään liian vähän. Kun yli kolmekymmenvuotisen johtajaurani jälkeen erosin japanilaisesta pörssiyhtiöstä, mietin, mitä haluaisin tehdä seuraavaksi. Oma yritys minulla jo oli, ja johtamisen kehittämistä ja viestinnällistä osaamista kysyttiin sen verran, että tulisimme toimeen.

Elän siis täydesti, mutta elämmekö liikaa hetkessä, päivän murheen tai uutisen vietävänä ja hitaasti kehittyvät kriisit jäävät huomiotta? Itämeren tuhoutuminen on sellainen kriisi, jota omasta ovisilmästään ei näe. Valitsin Itämereen keskittyneistä ympäristöliikkeistä BSAG:n, koska konkretia hankkeissa ja työssä viehätti. Halusin pinnan alle, mutta säilyttää kokonaiskuvan. Itämeri nähtiin BSAG:lla kokonaisuutena, jossa maa, ilma ja meri yhdistyvät kuten myös ilmastokriisi, luontokato ja meremme rehevöityminen. Kaikki kolme sameassa, matalassa elämänlähteessämme. BSAG:n tavoitteena on Itämeren ekologisen tasapainon palauttaminen.

Pauli-Aalto Setälä harrastaa vapaaehtoista meripelastusta.

Saaristomeri tarvitsee tekoja

Mielestäni Saaristomeri tarvitsee konkreettisia tekoja ja tiukempaa säätelyä ja fiksumpia maataloustukia. Jokien fosforimäärät ovat tätä kirjoittaessani ennätyksellisen korkeat veden kerääntyessä pelloille, ja meremme kriisiytyy entisestään. Kestävä maaperän hoito ja uudistava viljely ovat pysyviä ratkaisuja. Maan kasvukuntoa parantamalla maaperästä tulee kuohkeaa, paremmin vettä imevää ja ravinteita sitovaa. Fosforia tulisi sitoa peltoon myös nopein keinoin, kuten kipsikäsittelyn tai rakennekalkin avulla. Molemmat keinot tutkitusti vähentävät fosforikuormitusta pelloilla.

Myös rahtialusten jätevedet tulisi kierrättää satamiin eikä laskea uimavesiimme kuten nyt. Itämerellä yli 95 % kaikista aluksista kuljettaa rahtia, 2 000 paattia vuorokaudessa.

Pauli-Aalto Setälä melomassa merellä
Pauli viettää saaristolaiselämää Saaristomeren rannalla Airismaalla.

Haaveena ensilennon ikuistaminen

Tätä kirjoittaessani telkkäparvi lensi salmellemme. Kömpelö hieno lintu, jonka saapuminen kotiin on aina melkoinen kopsahdus. Toivottavasti pesintä onnistuu tänäkin vuonna. Haaveilen telkänpoikasten ensilennon kuvaamisesta.

Hän tuli tyrskyjen luo ja pysähtyi rantatöyräälle. Sieltä vaelsi hänen merensä aalto aallolta ohitse sähisevänä ja ylimielisenä, rauhallisena ja rajuna. Isä pyyhkäisi pois kaikki mietteensä, hän vain eli täydesti, hännänhuipusta korviin saakka.

Tove Jansson

Pauli Aalto-Setälä

Pauli Aalto-Setälä on yrittäjä, työelämäprofessori ja tietokirjailija. Aalto-Setälä toimi BSAG:n vanhempana neuvonantajana 2022-2023.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml