Siirry pääsisältöön

Öljyntorjuntavoimaa yhteistyöstä – päättynyt sitoumus

Uutinen

​”Itämeren öljyntorjuntavalmiudet ovat parantuneet varmasti ja me olemme saaneet olla siinä mukana” , iloitsee Niemi Palvelut Oyn:n kehitysjohtaja Jussi Hytönen kolmen vuoden uurastuksesta.

Kun Niemi Palvelut Oy tarjoutui mukaan Helsingin Baltic Sea Action Summitin logistiikkatyöhön vuonna 2010, tarjosimme BSAG:lta heille myös sitoumusmahdollisuutta. Vaikka sitoumuksen sisältö ei heti ollut itsestään selvä, löytyi luonteva kuvio pienellä pohtimisella. Luontevasti ketjuuntuneeseen sitoumukseen liittyvät nyt myös WWFsekä Volvo Auto ja Wärtsilä, jolla oli meriliikenteeseen liittyvä sitoumus olemassa jo etukäteen.

Hyvä sitoumus hyödyntää yrityksen ydinosaamista ja kohentaa meren tilaa. BSAG toimii eräänlaisena välittäjänä Itämeren tarpeiden ja eri organisaatioiden välillä. Niemi Palvelut Oy:n kohdalla toiminnan kohteeksi nousi öljyntorjunta. Pelastuslaitosten ja WWF:n vapaaehtoisilta öljyntorjuntajoukoilta puuttui varusteita, ja niiltä säilytyspaikat ja kuljetus.

Niemi Palvelut Oy päätti lahjoittaa tarkoitukseen sopivat kontit ja tarjoutui myös kuljettamaan ne kulloinkin tarvittavaan kohteeseen sekä kokoamaan ja purkamaan varusteisiin kuuluvat teltat. WWF:lle kontit ja Niemen logistinen apu on ensiarvoisen tärkeää, koska heidän resurssinsa tarvitaan öljyturmissa ja harjoituksissa vapaaehtoistyön koordinoimiseen. Kontit tarjoavat paitsi säilytystilaa varusteille, myös tukikohdan hyisissäkin oloissa toimivalle joukolle.

WWF:ltä puuttui myös paljon öljyntorjuntatarvikkeistoa. Konttien täysi hyödyntäminen pääsi vauhtiin vasta, kun BSAG löysi Volvo Auton ja Wärtsilän yhteistyökumppaneiksi täydentämään Niemen sitoumusta.

Wärtsilän varsinainen sitoumus liittyy laivojen rikkipäästöjen puhdistamiseen pakokaasuista. ”Tämän öljyntorjuntakaluston hankkiminen oli meille mahdollisuus tehdä jotain konkreettista välittömästi, ja siksi tartuimme siihen mielellämme. Vaikka tärkeintä on pyrkiä minimoimaan riskit ympäristön kannalta jo etukäteen, myös varautumista pahimpaan tarvitaan aina”, sanoo Wärtsilässä ympäristötekniikasta vastaava Britt-Mari Kullas-Nyman.
Yritykset lahjoittivat kontteihin lämmityksen ja valaistuksen lisäksi öljyntorjunnan perusvarusteita kumisasaappaista sadetakkeihin ja lapioihin. Kaikki kolme vuonna 2010 luvattua konttia ovat käytössä vuoden 2013 aikana.

Kukin yritys osallistuu omasta näkökulmastaan kohtuullisella panoksella työhön, jonka tuloksena Itämeren öljyturman hälytysvalmius nousee merkittävästi. Alueen tämänhetkiset ja yhä kasvavat liikennemäärät korostavat työn tärkeyttä. BSAG kaavailee vastaavaa kaikkia hyödyttävää toimintamallia muihinkin öljytankkerireittien varrella sijaitseviin rantavaltioihin.

Niemi Palvelut
Öljyntorjuntajoukkojen käyttöön soveltuvaan jalkalavakonttiin ovat perehtyneet WWF:n Vanessa Ryan (ylhäällä vasemmalla) ja Teemu Niinimäki, Volvo Auton Thomas Hallbäck, BSAG:n Martti Niska, Niemi Palvelut Oy:n Esa Niemi sekä Martti Kirsitie, BSAG:n Heli Launiainen ja Mikael Aminoff sekä Wärtsilän Britt-Mari Kullas-Nyman.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml