Siirry pääsisältöön

Uusi suojelupolku tekee monimuotoisen mökkirannan suojelusta helppoa

Uutinen Merellinen suojelu

Oman merialueen saattaminen luonnonsuojelun piiriin on kenties suurin yksittäinen Itämeriteko, minkä yksityishenkilö voi tehdä. BSAG auttaa maanomistajan monivaiheisen suojeluprosessin läpi hoitamalla byrokratian, hakemusvalmistelun ja viranomaisviestinnän.

Meren pinnan alta näkyy aalto ja kalliopohja missä kasvaa rihmalevää ja rakkohaurua.

Suuri osa Itämeren vedenalaisesta monimuotoisuudesta löytyy matalista rantavesistä, eli usein tavallisista mökkirannoista. Nämä alueet sijaitsevat yleensä sisä- ja välisaaristossa ja ovat laajalti yksityisessä omistuksessa. Näitä arvoalueita ei turvata valtion toimesta tai kansainvälisten ohjelmien kautta, vaan suojelu edellyttää maanomistajan aktiivisuutta.

”BSAG toimii maanomistajan tukena koko prosessin aikana, ja ensisijaisena tehtävänämme suojelun toteuttamisen ohella onkin tehdä prosessista mahdollisimman yksinkertainen ja mutkaton maanomistajalle. Voittoa tavoittelemattomana säätiönä tarjoamamme apu on alusta loppuun täysin veloituksetonta,” kertoo BSAG:n suojelukoordinaattori Anton Lehtinen.

Näin oman vesialueen saattaminen suojelun piiriin etenee askel askeleelta.

Itämeren luonnonrikkaiden alueiden suojelu edistää meren kykyä sietää ja palautua häiriöistä, mikä on yhä tärkeämpää ympäristö- ja ilmastouhkien riepottelemassa maailmassa.

”Arvokkaan vedenalaisluonnon rauhoittaminen ylimääräisiltä rasitteilta, sekä ekosysteemin toiminnan kannalta olennaisten, monimuotoisten ympäristöjen suojelu on osa monitasoista ratkaisujen ketjua, jonka avulla Itämeri voidaan pelastaa,” meriluonnon monimuotoisuuden projektipäällikkö Anna Klemelä tähdentää.

Hyvinvoiva meriluonto heijastuu myös vedenpinnan yläpuolelle. Pitämällä huolta merestä taataan tulevillekin polville mahdollisuuden saada nauttia ainutlaatuisen Itämeremme tarjoamista elämyksistä.

”Jos arvelet, että omassa mökkirannassasi saattaa piillä arvokasta vedenalaisluontoa, ole meihin rohkeasti yhteydessä! Me selvitämme alueesi luontoarvot puolestasi. Luontoarvojen selvitys ei sido sinua mihinkään, eikä edellytä mitään jatkotoimenpiteitä,” sanoo Anton Lehtinen.

OTA YHTEYTTÄ

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Anton Lehtinen

Suojelukoordinaattori, meriluonnon monimuotoisuus

+358 40 041 0878

anton.lehtinen@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml