Siirry pääsisältöön

BSAG Swimrun Team: Säilytetään lapsille meri, jossa voi ylittää itsensä

Uutinen

Mistä enää löytyy haastetta, kun triathlonit ja teräsmieskisat on nähty ja koettu? No Itämerestä. Swimrun on äärimmäinen tapa nauttia merestämme ja yksi hyvä syy sen pelastamiseen.

Juokse mereen ja ala kauhoa. Ui kilometrien matka edessä häämöttävään saareen. Ryömi ylös liukkaita kallioita, rynnistä ryteikköisen saaren läpi. Juokse mereen ja ala kauhoa. Toista, kunnes 75 kilometriä on täynnä.

Swimrun on rääkki ja nautinto, jolle kestävyysurheilijatkin pokkaavat. Aina syyskuussa Itämeren hyisissä vesissä järjestettävää ÖTILLÖ MM-kisaa pidetään yhtenä maailman kovimmista urheilusuorituksista.

 

Extreme-meininkiä luontoa kunnioittaen

Idea swimrunista lähti ruotsalaiskaverusten lyömästä vedosta ja jalostui myöhemmin kisaksi Tukholman saariston läpi – saaresta toiseen eli ö till ö. Kyseisestä kisasta tuli myöhemmin kansainväliseksi sarjaksi kasvaneen ÖTILLÖn klassikko. Kisareitillä juostaan 26 saaren läpi ja noustaan vedestä / hypätään veteen yhteensä 52 kertaa.

15 vuodessa ÖTILLÖ on kasvanut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja maailmassa järjestetäänkin vuosittain jo yli 500 swimrun-kisaa.

Tässä pääsee lähemmäksi luontoa kuin missään muussa lajissa. Ei ole rataa tai edes latua, jota kulkea. Näkee veden alle ja päälle”, kuvailee Mikko Laine.

Luonnon kunnioitus on ÖTILLÖlle tärkeää. Kisoihin otetaan vain sellainen määrä kilpailijoita, että luonto ei kuormitu liikaa. Usein kisatapahtumaan liittyy ”rannansiivoustalkoot”, vasta niiden jälkeen kisataan. Ja jos kisan aikana roskaa luontoa esimerkiksi energiageelien kääreitä pudottamalla, suoritus hylätään”, Juha Lindfors kertoo.

Kaksikko kilpailee parina ÖTILLÖ Swimrun MM-sarjassa. He taistelevat yhdessä tuntikausia ja kymmeniä kilometrejä meressä ja maalla, 1,5 m köydellä toisiinsa kytkettyinä. Rankkaa on, mutta luonnostakin ehtii nauttia.

 
Juha Lindfors ja Mikko Laine ovat BSAG Swimrun Team.
 

”Tuonne me vaan hypätään, jätevesiin.”

Itämerellä kulkee joka päivä noin 2000 rahtilaivaa. Niiden jätevedet saa täysin laillisesti laskea mereen, ja niin suuri osa laivoista tekeekin. Tämä vetää swimrun-miehet vakaviksi:

Aika järkyttävä ajatus. Tuonne me vaan hypätään, rahtilaivojen jätevesiin.”

Baltic Sea Action Group tekee työtä, jotta rahtilaivojen jätteet purettaisiin Itämeren sijasta satamiin ja saataisiin hyötykäyttöön, biokaasuksi rekkojen tankkeihin. Merenkulkualan toimijat ovat lähteneet innolla mukaan BSAG:n käynnistämään yhteistyöhön, joka laajenee vuonna 2022 uusiin satamiin. Aloitteesta on kehittymässä pysyvä käytäntö.

 

BSAG Swimrun Team kannustaa auttamaan Itämerta

Swimrun-harrastaja kokee Itämeren tilan hyvin konkreettisesti, kun lähtee harjoittelemaan mutta joutuukin kääntymään rannalta takaisin. Jos meressä on sinilevää, silloin ei treenata.

Juha Lindfors ja Mikko Laine haluavat puhua Itämeren puolesta ja kannustaa muitakin tukemaan BSAG:n työtä meremme pelastamiseksi. BSAG Swimrun Teamina he muistuttavat, että Itämeri on auttamisen arvoinen – ja kipeästi avun tarpeessa.

”Itämeri on tärkeä myös tällä tavalla, urheilijan näkökulmasta. Haluan, että minun lapsetkin pystyvät harrastamaan tätä lajia. Että heillä on meri, jossa voi uida”, toivoo Mikko Laine.

 

Vastaa BSAG Swimrun Teamin kutsuun ja tue Baltic Sea Action Groupin työtä:

Lahjoita tilisiirrolla BSAG:n lahjoitustilille FI20 6601 0001 0935 66, merkitse tilisiirron viestiksi ”BSAG Swimrun Team”

Tee verkkolahjoitus, merkitse lisätiedoksi ”BSAG Swimrun Team”

Tilaa lasku tai keskustele lahjoituksesta: elina.ranta@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml