Siirry pääsisältöön

VALIO – MAITOTILOJEN NURMEA VILJELLÄÄN UUDISTAVASTI

Carbon Action

Valion tie kohti hiilineutraalia maitoa kulkee uudistavan viljelyn kautta.

Pellon kasvukunto sekä ilmasto- ja Itämerit-työ kulkevat käsi kädessä, ja siksi maitoketjun kehittäminen hiilineutraaliksi on myös Itämeren suojelua.

Koulutus luo pohjan toiminnan kehittämiselle

BSAG:n ja Valion yhteistyö on osa laajempaa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoketjuun vuoteen 2035 mennessä. Tulevaisuuden hiilineutraali maito tarkoittaa, että päästöjä vähennetään ja sidotaan ilmasta vähintään sama määrä kuin niitä syntyy maitotilalla, kuljetuksissa, tehtaalla ja pakkausten valmistamisessa sekä muualla maidon matkan varrella.

Tavoitteen saavuttamiseksi BSAG ja Valio kouluttavat maitotilallisista niin sanottuja hiiliviljelijöitä, jotka viljelykäytännöillään lisäävät hiilen varastoitumista maaperään. Koulutuksissa maitotilalliset pääsevät jakamaan jo käytössä olevia hyviä viljelykäytäntöjä sekä oppimaan hiilensidonnasta ja ilmastoasioista. Valio liittyy myös Carbon Action -alustaan, jolla käytännön työn rinnalla kulkee kunnianhimoinen tieteellinen tutkimus.

Monihyötyisyys tavoitteena

Vuoroviljely, nurmen runsas lajikirjo ja pellon pitäminen kasvipeitteisenä läpi vuoden ovat esimerkkejä tavoista, joilla viljelijä voi edistää hiilen varastoitumista maahan. Muheva maa pidättää hyvin myös ravinteita ja estää niitä valumasta vesistöihin. Pellon kasvukunto sekä ilmasto- ja Itämeri-työ kulkevat siis kaikki käsi kädessä, ja siksi maitoketjun kehittäminen hiilineutraaliksi on myös Itämeren suojelua. Valio tuottaa noin 80 prosenttia Suomen maidosta, ja ruokatalon omistaa 4300 maitotilaa osuuskuntien kautta. Yhteistyö Valion ja BSAG:n välillä alkoi vuonna 2018.

2019

Ensimmäinen hiiliviljelijäkoulutus järjestettiin

Koulutuksissa tilalliset pääsivät jakamaan hyviä käytäntöjä sekä oppimaan hiilensidonnasta.

2022

700 tilaa maitotilaa koulutettu hiiliviljelijöiksi

Koulutusten toteutuksesta päävastuu siirtyi Valiolle ja BSAG oli mukana kouluttajien tukena.

2035

100 % maitotiloista on koulutettu hiiliviljelijöiksi

Valion yhteistyö BSAG:n kanssa on osa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoketjuun.

Yhteistyö BSAG:n kanssa on erityisen hieno juttu siksi, että saamme tilojen käyttöön testattuja viljelymenetelmiä heti. Iso joukko maidontuottajiamme haluaa ratkaista ympäristöongelmia ja parantaa samalla tilojen kannattavuutta. Meidän tehtävämme on tarjota heille tietoa ja tukea nopeasti.

Juha Nousiainen, Ilmasto-ohjelman johtaja, Valio

Ota yhteyttä

Irina Niinivaara

Yritysyhteistyöpäällikkö

+358 40 664 1625

irina.niinivaara@bsag.fi

Tutustu kumppaneihimme

image/svg+xml