Siirry pääsisältöön

Kansalaispalaute sen kertoo: Itämeren tila ja vastuulliset teot kiinnostavat kaikkia

Blogi Vastuullinen merenkulku

Paljon on tullut tehtyä, ja töitä riittää vielä mainiolle seuraajallenikin. Lähdön hetkellä mielessäni liikkuu monenlaista: iloa ja innostusta koetusta, mutta myös haikeutta yhden urakan päättymisestä. Näin pohtii Elisa Mikkolainen, jolla on reilu kolme vuotta takana meriliikennetyömme vetäjänä, ja nyt on aika siirtyä eteenpäin.

Harvalla on mahdollisuus kokea näin innostava, energinen ja sitoutunut työyhteisö. BSAG:lla erilaisista koulutus- ja työtaustoista tulevia asiantuntijoita yhdistää aito vaikuttamisen halu ja rakkaus Itämereen. Säätiössä ei ole koskaan etsitty nopeita oikoteitä eikä helppoja pikaratkaisuja. Tavoite on jo 15 vuoden ajan ollut pysyvien muutosten aikaansaaminen ja systeeminen muutos, jota edistetään maalla, merellä ja merenpinnan alla. 

Työn tulokset eivät jää piiloon. BSAG:n loistava viestintäväki uutisoi tekemisemme tavasta ja tuloksista kaikissa mahdollisissa kanavissa. Myös meriliikenne on ollut isosti esillä. Kiitos siitä! Saamme työstämme paljon palautetta niin sisäisesti hallitukselta kuin myös ulkoisesti yhteistyökumppaneilta ja rahoittajilta. Lisäksi palautetta tulee suoraan yksityishenkilöiltä. Moni näistä yhteydenotoista on jäänyt mieleeni.

BSAG:n meriliikennetyö on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnallisessa mediassa. Säätiön meriliikenne-teeman vetäjä Elisa Mikkolainen Yle Uutisten haastattelussa.

Palautetta merestä huolestuneilta kansalaisilta

Huolestunut mökkiläinen lähetti saaristosta viestin. Hän kertoi, kuinka laivojen jätevesipäästöt leviävät laivaväylältä hänen omaan mökkirantaansa. Hän ilahtui meriliikennehankkeestamme, joka vihdoin otti tavoitteekseen rahtilaivojen jätevesien purkamisen satamiin Itämeren sijasta. Moni Suomenlahdella ja Saaristomerellä veneilevä kansalainen on ottanut yhteyttä samasta teemasta.

Veneilijät, kuten merenkulkijatkin, näkevät meren tilan omin silmin. He myös ymmärtävät, että kyse ei ole vain vesilläliikkujien toimista. Jätevesien purun tulee olla sujuvaa ja helppoa niin vierasvene- kuin rahtisatamissakin.

Elisa Mikkolainen

Erityisen hyvin jäi mieleeni myös huolestuneen merenkulkijan viesti. Hän kertoi, että Itämerellä seilaavalla rahtilaivalla, jossa hän työskentelee, olisi halua purkaa jätevedet maihin. Varustamo ei kuitenkaan kannusta tähän, koska pelkäävät kustannuksia tai ajanhukkaa. Merenkulkija toivoi, että ottaisimme yhteyttä varustamoon ja kertoisimme tosiasiat: käymäläjätevedet sisältyvät pakolliseen jätemaksuun, eikä niiden purkaminen imuautoon kestä muutamaa tuntia pidempään. Tällaista valistustyötä me teemme päivästä toiseen, vaikka aina ei vastaanottaja olisikaan samalla taajuudella.

Ship Waste Actioniä myös Välimerelle

Välimerellä seilaavan risteilylaivan perämies puolestaan lähetti Ship Waste Action -aloitettamme koskevan kiitosviestin ja tiedusteli kohteliaasti, koska aloite laajenee Itämereltä Välimerelle. Heti kun saamme Itämeren kiitettävään tilaan, olisiko aika perustaa MSAG, Mediterranean Sea Action Group?

Toivoa toki on! Aktiivinen piensijoittaja kertoi, kuinka hän on perehtynyt yhtiöiden vastuullisuusraportteihin ja lähettänyt lisäkysymyksiä omistamiensa yhtiöiden vastuullisuusjohtajille. Vastaukset ovat useasti olleet rauhoittelevia. Niissä on vakuuteltu, että vastuullisuusasiat ovat kunnossa. Kun piensijoittaja on halunnut raporteissa maalattujen ohjelmien tueksi konkreettisia faktoja, niitä ei aina jostain syystä olekaan julkisesti saatavilla. Hän onkin jäänyt pohtimaan, ovatko puheet ja teot ristiriidassa, vai mistä kiikastaa?

Elisa Mikkolainen (vas.) ja BSAG:n yritysyhteistyöpäällikkö Irina Niinivaara vierailemassa UPM:n Lady Marie Christine -aluksella Rauman satamassa.

Reilun kolmen vuoden aikana olen ilokseni kohdannut huikean vastuullisia yrityksiä ja valitettavasti myös toista ääripäätä. Aidosti vastuulliset toimijat erottuvat aina. Helpoin testi on tuo piensijoittajan lähestymistapa eli sanojen todisteeksi pitää tarjota myös tekoja ja faktoja. Tämä pätee ihan kaikkiin: yrityksiin, puolueisiin, poliitikkoihin, etujärjestöihin ja myös meihin kolmannen sektorin toimijoihin.

Parhaan palautteen kuulin ulkomaiselta varustamolta. Ensimmäisessä keskustelussamme totesivat, että heidän vastuullisuustyönsä ei ulottunut jätevesipäästöihin, ja heti perään kiittivät mahdollisuudesta osallistua muutoksen tekemiseen: ”Käytämme mieluummin resursseja nykyisen toimintatavan korjaamiseen kuin sen peittelyyn.”

Näin viimeisenä työpäivänä tahdon kiittää upeita työkavereita, kannustavaa hallitusta, myötämielisiä rahoittajia ja innostavia yhteistyökumppaneita.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Elisa Mikkolainen

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml