Siirry pääsisältöön

SOK – RAHOITUSTA UUDISTAVAN VILJELYN TUTKIMUKSEEN

Carbon Action

SOK tukee uudistavan viljelyn tutkimusta rahoittamalla maanäytteiden ottoa pelloilta.

Metrin maanäytteiden ottoa Qvidjan tilalla Paraisilla.

Syvien maakerrosten hiilivarastot ovat huonosti tunnettuja

Uudistavasti viljelemällä peltoon sitoutuu hiiltä ilmakehästä. Mutta miten paljon suomalaisissa pelloissa on hiiltä nyt? Maaperätutkimus keskittyy vahvasti pintakerrokseen, mutta mitä syvemmälle maan sisään mennään, sen vähemmän tiedetään.

SOK:n rahoituksen avulla tutkijat selvittävät maaperän tämänhetkisen hiilivaraston 30:ltä Carbon Action -tilalta, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea. Jopa metrin syvyyteen ulottuvien maanäytteiden tutkimuksesta vastaavat Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tutkijat. Tutkimus tuottaa erittäin merkittävää ja ainutlaatuista tietoa maaperän hiilestä.

Arvokasta tietoa hiilen varastoitumisesta 

Syksyllä 2019 maanäytteet kerättiin tutkittaviksi SOK:n rahoituksella. Keväällä 2020 SOK jatkoi tutkimustyön tukemista Carbon Action -alustalla ja myönsi jatkorahoituksen maanäytteiden analysointiin. Metrin maanäytteistä saadaan tietoa siitä, millaisia eroja hiilen määrässä on eri maakerrosten välillä.

Tulevaisuuden viljelijä voi toimia hiilimarkkinoilla

Tulevaisuudessa viljelijöille saatetaan maksaa hiilen varastoimisesta maaperään. Jotta se olisi mahdollista, tarvitaan perustutkimusta, joka tuottaa todentamisjärjestelmän rakentamisessa välttämätöntä tietoa hiilen varastoitumisesta eri olosuhteissa.

Perinteinen tutkimusrahoitus ei helposti taivu vaativiin ja resursseja vieviin näytteenottoihin ja taustavalmisteluihin, joten ilman SOK:n rahoitusta syvien maakerrosten hiilen tutkimusta ei välttämättä olisi.

Yhteistyö alkoi vuonna 2019.

MAANÄYTTEIDEN Avainluvut

Maanäytteitä otettu:

30 kpl

Jokaisen maanäytteen syvyys:

1 metri

Maanäytteet analysoidaan

10 cm pätkissä

image/svg+xml

Haluamme olla etujoukoissa mahdollistamassa ilmaston kannalta merkittävää tutkimusta. Maaperän hiilen varastoitumisen tieteellinen todentaminen on keskeinen puuttuva askel aidon hiilikompensoinnin etenemisessä. Se kiinnostaa meitä erityisesti siksi, että ykkösprioriteettimme päästöjen vähentämisen lisäksi tarvitsemme uusia keinoja hiilinegatiivisuustavoitteemme saavuttamiseen.

Nina Elomaa, vastuullisuusjohtaja, SOK

Ota yhteyttä

Tanya Santalahti

Erityisasiantuntija, yritysyhteistyö; uudistava maatalous

+358 50 550 3240

tanya.santalahti@bsag.fi

Tutustu kumppaneihimme

image/svg+xml