Siirry pääsisältöön

Agrimarket aikoo nostaa pelloista satoina fosforia ja typpeä lisää Suomen päästövähennystavoitteiden verran

Uutinen

Agrimarket, Suomen suurin maatalous-, kone- ja puutarhatuotekauppa ja suuri viljanostaja on tehnyt viisivuotisen sitoumuksen, jonka tavoitteena on nostaa ravinteita satona pelloilta typpeä 2 000 000 kg ja fosforia 500 000 kg lisää nykytilanteeseen verrattuna. Itämeren suojelukomissio Helcomin Suomelle asettamat päästövähennystavoitteet ovat samaa luokkaa.

Agrimarket sitoutuu tarjoamaan sitoumusviljelijöilleen IT–työkalun ravinnetaseen laskemiseen ja avustaa heitä sen käyttöönotossa. Ravinnetaseen perusteella viljelijät pystyvät arvioimaan ravinnehukkaa ja suunnittelemaan täsmälannoitusta, maan kasvukunnon parantamista ja muita toimenpiteitä, jotta ravinteet päätyvät sadossa ruuantuotantoon eivätkä Itämereen. Argimarket sitoutuu myös auttamaan toimenpiteiden suunnitelussa sopimusviljelijöitään.

Peltokohtaisesti mietityillä toimenpiteillä saavutetaan hyvä sato, joka tarkoittaa myös, että ravinnevalumia Itämereen tulee niukemmin” sanoo tutkimuspäällikkö Juha Salopelto Agrimarketilta.

Ravinnetaseen laskeminen on oiva perustyökalu hyvän sadon ja ympäristöystävällisyyden saavuttamiseksi samanaikaisesti” , Salopelto jatkaa.

Agrimarketin Itämeri-sitoumus tekee ravinnetaselaskelmien käyttöönottamisesta viljelijöille helpompaa ja toivottavasti auttaa yhä useampaa viljelijää vaikuttamaan peltojensa hyvään ravinnetasapainoon”, toteaa BSAG:n asiamies Mathias Bergman.

”Itämeren kannalta ravinnetaseiden käyttöönotossa on kyse pitkäkestoisesta parannuksesta”, Bergman jatkaa.

Agrimarket aloittaa sitoumuksen toteuttamisen kevään 2014 kuluessa oman henkilöstön kouluttamisella ja ravinnetase-työkalun viimeistelemisellä.​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml